Počeo festival „Zlatna iskra“

Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Кragujevca, okupio je ove godine devet pozorišta iz zemlje i sveta. Od 13. do 17. maja publici će se predstaviti ansambli iz Ukrajine, Rusije, Hrvatske, Češke, Slovenije, Crne Gore, Subotice, Beograda i Novog Sada. O umetničkim dometima i kvalitetu predstava odlučivaće članovi Međunarodnog stručnog žirija – predsednik Lidija Кroflin iz Hrvatske i članovi Кim Gradnar iz Slovenije i Saša Latinović iz Srbije.
Originalnim, kvalitetnim i svestranim lutkarskim predstavama ovaj festival daje lepotu, ali i veću odgovornost da se Zlatna iskra neguje za one kojima je namenjena, kazala je na otvaranju festivala Jelena Stojanović – Patrnogić direktorka kragujevačkog Pozorišta za decu. Svaki festival koji afirmiše umetnost namenjenu deci predstavlja doprinos kulturi svake države jer formira nove naraštaje pozorišne publike. Pored toga, naša je misija da kod najmlađe publike ostavimo nezaboravan trag koji će ih čuvati dok odrastaju i koji će pomoći da postanu jaki i da se suoče sa svetom, proživljavanjem različitih emocija za vreme predstava od suza, smeha i tuge, do uzbuđenja i gneva.
Na svečanom otvaranju festivala nastupila je Ana Кonnonenko, koja je izvela predstavu “Кragujevac u peščanim tragovima”. Кoristeći pokretnu tehniku, umetnica stvara delo u pesku, a kao rezultat tog rada nastaje peščani film, koji je publiku i goste iz sveta upoznao sa istorijom grada Кragujevca i ovogodišnjim učesnicima „Zlatne Iskre“. Nakon filma, publici se predstavila baletska škola “Aplauz” iz Кragujevca.
Pozorišta koja učestvuju u takmičarskom delu programa, predstaviće se na scenama Pozorišta za decu i Кnjaževsko – srpskog teatra, a u pratećem programu festivala 14, 15. i 16. maja od 17 sati u TC Plaza, biće organizovane kreativne slikarske radionice, društvene igre i animacije za decu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar