Otvorena „rekonstruisana“ kuća Đure Jakšića

Umesto kuće u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu, u kojoj je nekoliko meseci stanovao Đura Jakšić, poznati srpski pisac i slikar, izgrađen je i otvoren potpuno novi objekat.

Objekat ukupne površine 360 kvadrata ima dve etaže. Gornji, galerijski deo biće korišćen za izložbe, promocije, okupljanja umetnika i slične događaje iz oblasti kulture. U tom delu sada su izloženi predmeti vezani za život i rad Đure Jakšića, koji će postati deo stalne postavke.
U prizemlju će svoj prostor imati proizvođači vina i rakije iz Šumadije.
Kuća Đure Jakšića u čiju je izgradnju švajcarska vlada uložila osam miliona, a grad Kragujevac 27 miliona dinara, sazidana je u okviru projekta programa Regionalnog ruralnog razvoja, kojim su Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, grad Kragujevac i udruženja vinara i rakijaša želeli da razviju teritorijalni identitet Šumadije.

Na otvaranju, akademik Miro Vuksanović, je u svojoj besedi „Jedinac u srpskoj kulturi“, za Đuru Jakšića rekao da se niko od pesnika srpskog romantizma nije ispovedao i poveravao kao on.
“Pevao je o sebi, svom životu i intimnom doživljaju sveta. Njegovo delo je rodoljubno, elegično i žestoko, često do poslednje kaplje iskrenosti, katkad neodmereno i razbarušeno, svemu u prkos, sebi na štetu, sa doslednim rasipanjem velike obdarenosti. Isto tako niko kao Jakšić u svom umetničkom naraštaju, ali i izvan generacijskih oznaka, nije se istovremeno iskazivao na četiri načina – kao pesnik, dramski pisac, pripovedač i slikar”, besedio je akademik Vuksanović.
Govoreći o njegovom službovanju akademik je naveo da je najduže ostao u Kragujevcu, gde je njegova treća kuća. Nije se održala u nekadašnjoj skromnosti kao što su crnjanska i skadarlijska. Ali, jeste podignuta kao trostruki spomenik.
“Verujemo da bi je tako i Đura prihvatio ako bi kojim slučajem odnekud među nas došao. S radošću bi video da su gornje odaje za reč i sliku, za umetnost, a da su donje odaje za istinu u piću”, kazao je Vuksanović.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar