Otvorena „Književna zonaˮ, 13. sajam knjiga u Kragujevcu

U Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžićˮ otvoren je Sajam knjiga „Književna zonaˮ u organizaciji Šumadija sajma i pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, a u saradnji sa Ustanovom kulture „Koraci“ i Narodnom bibliotekom „Vuk Karadžić“ kao organizatorima pratećeg programa.

Nakon što je domaćin manifestacije, direktor Šumadija sajma Aleksandar Štajn, svim ljubiteljima knjige poželeo dobrodošlicu, prisutnima se obratio član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić.

Knjizi, kao sinonimu trajanja i čuvaru priče, Kragujevac kroz današnji sajam odaje počast kakvu zaslužuje, kazao je Bjeletić. Književna druženja sa autorima koja su sastavni deo ovogodišnje manifestacije koju otvaramo daje mogućnost ljubiteljima pisane reči da diskutuju sa svojim omiljenim piscima, ali i da se upoznaju sa stvaralaštvom onih koji su im strani. To ruši barijeru stvaralac-čitalac, a čitanje iz razgovora u tišini prelazi u sveopštu komunikaciju, poručio je on i kao poseban i izuzetno značajan deo ovog sajma izdvojio programske aktivnosti za najmlađe. Oni će imati prilike da se druže i upoznaju sa stvaralaštvom Ljubivoja Ršumovića i Uroša Petrovića, a kroz ilustrovanu muzejsku radnu svesku i sa značajnim delom srpske istorije. Cilj ovako koncipiranog programa, objasnio je član Gradskog veća, jeste razvijanje čitalačkih navika  i usmeravanje dece ka pravim vrednostima i kulturi kao jednoj od osnovnih jedinica razvoja zdrave ličnosti.

Naglasivši da Grad Kragujevac prepoznaje i značaj promovisanja zavičajne književnosti koja zauzima važno mesto u sajamskom programu, Bjeletić je podsetio da je od 2019. godine do danas preko konkursa Ustanove kulture „Koraci“ iz štampe izašao veliki broj izdanja kragujevačkih autora, što je podstaklo i sutrašnje otvaranje knjižare u kojoj će svaki od njih naći svoje mesto. On je još jednom istakao značaj ove manifestacije koja iz godine u godinu postaje sve sadržajnija i pozvao sugrađane da je, shodno svojim afinitetima, isprate i tako postanu karika u lancu propagiranja knjige.

Otvaranje svakog sajma knjige je praznik i to praznik sa produženim delovanjem, jer sledećih dana, sedmica, meseci će neko čitati knjige koje je na sajmu kupio ili ih nekome poklonio. Svaki taj dan se produžava u domovima onih koji će imati knjigu u rukama, rekao je književnik i akademik Goran Petrović. Čitava civilizacija živi ubrzanim načinom života gde se prvo proizvodi kupac, pa tek onda proizvod. Knjiga je malo skrajnuta u tom smislu i zato je svaki sajam važan jer ponovo svraća pažnju ljudi na važnost knjige, poručio je Petrović koji je svojom besedom i svečano otvorio sajam.

Post Author: Milan

Ostavi komentar