Otvorena izložba „Inkluzivno na delu“

U Galeriji Nikole Koke Jankovića otvorena je taktilna izložba „Inkluzivno na delu“ koju u saradnji s Narodnim muzejom Šumadije realizuje Forum mladih sa invaliditetom Kragujevac, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Glavna zamisao autora je da svi posetioci izložbe aktivno participiraju u umetničkom i estetskom doživljaju vajarskih dela Nikole Koke Jankovića, našeg poznatog vajara i akademika. Asistiranje slepih osoba u taktilnom doživljaju umetničkog dela osobama bez vizuelnih poteškoća je inovativni pristup ove izložbe koja će za posetioce biti otvorena do 1. marta.

Ocenjena kao dobro promišljena ideja koju je moguće na ispravan način realizovati, ova izložba je jedan od projekata koji obuhvataju važnu ciljnu grupu, a to su osobe sa invaliditetom, istakao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Na sastancima sa predstavnicima udruženja građana, došli smo do zaključka i cilja da treba kreirati programe na zajedničkom nivou. Jedan od pokazatelja takvog cilja i mera je realizacija izložbe „Inkluzivno na delu“, čiji koncept odudara od programa iz prethodnih godina i doprinosi unapređenju vidljivosti, ne samo udruženja građana Foruma mladih sa invaliditetom, već i vidljivosti Legata Nikole Koke Jankovića na međunarodnom planu, poručio je Bjeletić.

Vladimir Marković, izvršni direktor Foruma mladih sa invaliditetom Kragujevac i autor izložbe „Inkluzivno na delu“ istakao je da ova izložba treba da ponudi novo iskustvo i novi estetski doživljaj. Ona je i vizuelna i taktilna što nam vajarsko delo omogućava. Taktilno je komlementarno sa vizuelnim i posetioci izložbe će imati priliku da je dožive vizuelnim i taktilnim posmatranjem. Dok ih kroz izložbu vode asistenti iz Saveza slepih i slabovidih, posetioci bez vizuelnih poteškoća moći će da osete kako je provoditi život u mraku. Asistiranje slepih osoba u taktilnom doživljaju umetničkog dela osobama bez vizuelnih poteškoća možemo shvatiti i kao sociološki fenomen u kojem posetioci preuzimaju aktivnu ulogu, što pozitivno utiče na povećanje empatije, objasnio je Marković.

Galerija neguje proaktivan pristup prema uključivanju osetljivih društvenih grupa u kulturni život, kazala je Katarina Babić, muzejski savetnik i šef Galerije Nikole Koke Jankovića. Savremena muzeologija podrazumeva inovativni pristup na način gde je sam fokus prebačen sa predmeta na posetioca. Fokusirani smo na njihove potrebe, zahteve i doživljaje. Inkluzivna muzeologija je još jedan korak ka društvenoj inkluziji osetljivih grupa, zaključila je Babić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar