Otvoren Muzej 3D karikature u Kragujevcu

U Kragujevcu je otvoren muzej 3D karikature, prvi u Srbiji, u malom ali zanimljivom prostoru koji je pre Prvog svetskog rata bio ambulanta fabrike oružja. Inicijator otvaranja ovog muzeja je karikaturista Milivoje Obrenović Lija, koji već četvrt veka pravi 3D karikature i to od „plastičnog eksploziva veselih boja“.

Pod Lijinim šakama oživele su karikature Rolingstonsa, Merilin Monro, Elvisa Prislija, Novaka Đokovića, Leonadra da Vinčija, Mona Lize, ali i mnogih poznatih Srba iz sveta politike, muzike, sporta. Bilo ih je oko 250 za dve i po decenije.

„Izrađujem ih od materijala koji je izmislio naš čuveni ekspert za plastični eksploziv, jedan srpski tehnolog. On nema u sebi eksplozivne komponente, ali ga u šali zovem – plastični eksploziv veselih boja. Pogodan je za vajanje, a nakon termičke obrade ostaje trajno čvrst“ objasnio je Milivoje Obrenović.

„Danas se u Srbiji niko ne bavi 3D karikaturom, malo je takvih umetnika i u svetu. Voleo bih svoje znanje i ljubav nekome da prenesem. Takođe, želim da ovo mesto postane kuća karikature, nezavisno da li je 2D ili 3D. U vremenu kada za kulturu ima malo mesta, želim posebno da se zahvalim Zavodu za ispitivanje oružja i municije koji mi je na pet godina ustupio prostor za muzej. Ova zgradica, na ulazu u krug fabrike Zastava iz naselja Pirotehnika, nekada je bila ambulanta namenjena za pružanje prve pomoći radnicima vojne fabrike. Građena je još pre Prvog svetskog rata“  prikazao je Lija istoriju svog majušnog muzeja, jedinstvenog i na svetu.

 

Izvor : Telegraf

Post Author: Milan

Ostavi komentar