Otvoren 25. Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Kragujevca, 25. Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“, svečano je otvoren sinoć u Pozorištu za decu i mlade. Gradonačelnik Nikola Dašić svečano je označio početak pozorišne smotre, u kojoj ove godine  učestvuje 12 predstava.

U takmičarskom delu nastupiće pozorišta iz osam zemalja – Španije, Hrvatske, Grčke, Severne Makedonije, Čilea, Poljske, Portugala i Srbije.

Zlatna iskra će u narednih šest dana biti ona blaga svetlost koja će prekriti Šumadiju. Čast mi je što sam večeras sa vama da bar malo osetim lepotu koju ovakvi festivali daruju svakome od nas. A to su nova umetnička saznanja, novi horizonti, nove radosti, prijateljstva i stvaranje novih uspomena – kazao je gradonačelnik Dašić.

Svečanom otvaranju festivala, u ime grada prisustvovali su i Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Ana Petrović, pomoćnik gradonačelnika za kulturu i informisanje.

Jelena Patrnogić, direktorka Pozorišta za decu i mlade Kragujevac istakla je da je Pozorište za decu i mlade Kragujevac  organizator festivala već 20 godina.

Na osnovu uspeha i sjaja Zlatne iskre, Kragujevac je dobio profesionalno pozorište namenjeno najmlađoj publici, a od prošle godine imamo i scenu na kojoj negujemo stvaralaštvo za mlade. Danas su ove dve institucije neraskidivo povezane, I pored stvaranja edukovane publike imaju još jedan podjednako važan cilj, a to je širenje ljubavi. Suočeni smo sa ogromnom tragedijom, teško uporedivom sa nečim u našem društvu, ali smatramo da festival nije samo proslava pozorišne umetnosti već će nam u ovim danima pružiti utehu, razumevanje i osnaživanje. A to nam je sada najpotrebnije – istakla je Jelena Patrnogić.

Pored predstava koje se održavaju od 15. do 20. maja, prateći program festivala čine kreativne radionice, promocije, muzički programi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar