Otvoren 24. Međunarodni lutkarski festival ’’Zlatna iskra’’

U Pozorištu za decu sinoć je otvoren Međunarodni lutkarski festival ’’Zlatna iskra’’. Pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, festival se održava 24. put. Na svečanom otvaranju predstavu ”Labudovo jezero” izvele su balerine škole ’’Aplauz’’, a u ime grada festival je otvorio Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Međunarodni lutkarski festival ’’Zlatna iskra’’ zauzima važno mesto na mapi kulturnih dešavanja u gradu Kragujevcu i veliku ulogu ima u kreiranju nove publike za pozorišnu umetnost. Kao i svake godine Pozorište za decu je okupilo probrano društvo umetnika iz naše zemlje i inostranstva jer njihova dostignuća predstavljaju krunu u ovoj umetnosti, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog vća i poželeo publici i gostima dobrodošlicu u kuću osmeha, radosti i novih dečijih životnih saznanja. Nadam se da će mališani za ovih pet dana festivala otputovati na neka nova neistražena mesta i da će u tome uživati.

U takmičarskom delu programa biće izvedeno osam predstava iz Slovenije, Hrvatske, Španije, Severne Makedonije, republika Srpske i Srbije. Članovi žirija festivala su dr Jacek Malinovski, direktor Lutkarskog pozorišta iz Balistoka Poljska, LJudmila Konstantinova Hense, kreatorka lutaka, kostima i scenografije iz Kazahstana i Milica Redžić Vulević, glumica iz Kragujevca. Festival će svečano zatvoriti domaćini Pozorište za decu Kragujevac najnovijom premijerom „Životinjske priče” Silvane Omerzu.

Na krilima ’’Zlatne iskre’’ nastalo je i najmlađe pozorište za decu u Srbiji. Osnivanjem prvog međunarodnog festivala malih formi u Kragujevcu, 1994. godine zapravo počinje istorija lutkarstva. Sve to stvorilo je veliku zainteresovanost najmlađih zbog koje se odlukom Skupštine grada Kragujevca, 2003. godine osnovalo jedinstveno mesto gde se i danas neguje pozorišno stvaralaštvo za decu, podsetila je direktorka Pozorišta za decu, Jelena Stojanović Patrnogić. Danas smo sa malim pauzama stigli do 24. ’’Zlatne iskre’’. U prethodnim godinama desilo se mnogo toga lepog i ono što je za nas najvažnije, uspostavili smo neraskidive veze i divna prijateljstva sa gradovima koji neguju međunarodne festivale kao što su Rijeka, LJubljana, Maribor, Podgorica. Nadam se da će tako biti i u godinama koje slede i da ćemo zajedno rasti sa festivalom kojim želimo i da promovišemo kulturu grada Kragujevca, kazala je direktorka i učesnicima festivala poželela puno uspeha, da osećaju radost igre i uživaju u našem gradu a posetiocima da uživaju u njihovom stvaralaštvu.

Program festivala promoviše i institucije koje se bave stvaralaštvom za decu pa su u pratećem programu nastupali umetnici CNTK Abrašević, Muzičkog centra, a ove godine Muzičke škole ’’dr Miloje Milojević’’. Tokom festivala biće promovisana publikacija Zorana Đerića „Lutkarski simulakrum – prilozi istoriji lutkarskih pozorišta Srbije” i časopis „Nit”.

Na osnovu umetničkih rezultata, međunarodni stručni žiri, dodeliće statuetu „Zlatna iskra”, Gran pri za najbolju predstavu, a plakete „Zlatna iskra” biti dodeljene za najbolju režiju, dramski tekst, scenografiju, dizajn lutaka, originalnu muziku kao i za pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

U Pozorištu za decu Kragujevac i Knjaževsko-srpskom teatru predstave 24. Međunarodnog lutkarskog festivala ’’Zlatna iskra’’ izvodiće se u više termina do 20. maja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar