Oproštaj od Ljubomira Ubavkića Pendule

Komemoracija povodom smrti velikana kragujevačkog i nacinalnog glumišta Ljubomira Ubavkića Pendule održana je danas na sceni “Joakim Vujić“ u Knjaževsko srpskom teatru.

Od čuvenog Pendule danas su se oprostili porodica, prijatelji, kolege, poštovaoci njegovog stvaralaštva…

Direktor Knjaževko srpskog teatra, Miloš Krstović podsetio je na reči reditelja Radivoja Lole Đukića, koji je o Penduli rekao:

“Smešan kao Čkalja, studiozan kao Mija, a glumi celim telom kao Marsel Marso. Da živi u Beogradu, ne bi silazio sa malog ekrana. Da živi u Holivudu, Džeri Luis bi mu davao šlagvorte na velikom ekranu. Možda je, ipak, srećan što živi u Kragujevcu – jer tu ne silazi sa žive scene, na njoj nije samo slika svoje slike kao na malom ekranu, sa nje vidi osmeh svojih gledalaca, nadohvat ruke su njihove ruke koje pljeskaju. Da li je uopšte potrebna veća slava?“

Krstović je rekao da se nakon smrti velikh ljudi prepliću osećanja zahvalnosti, gubitka i radosti. Za sobom je ostavio lepu karijeru, odigrao je značajan broj uloga, ostvario životni put koji bi svako poželeo.

“Mislim da bi mi, njegove kolege iz teatra, trebalo da budemo ponosni što je bio naš član četrdeset godina”, rekao je Krstović.

Poslednju počast glumcu Ljubomiru Ubavkiću Penduli, u ime grada Kragujevca odao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Izrazivši zahvalnost što je baš Kragujevac izabrao za svoj grad, Bjeletić je rekao da je Ljubomir Ubavkić Pendula, kao glumac, svoj život, delo i vedar duh utkao u daske pozorišta ali da su njegov šarm, druželjubivost i optimizam plenili i kragujevačkim ulicama.

“Njegova neposrednost i spontanost, kako ona prirodna tako i ona kojom je zračio u ulogama, nikoga nisu ostavljali ravnodušnim i zato će kao legenda nastaviti da živi u nama”, rekao je Bjeletić.

Pored ostalih od Ljubomira Ubavkića Pendule, oprostile su se i njegove kolege čija je glumačka karijera počinjala u predstavama u kojima im je kao stariji kolega pružao nesebičnu pomoć i podršku.

“Bio je kompletan glumac. Voleo je pozorište, voleo je predstavu, voleo je publiku i najviše od svega gromki aplauz, koji je poredio sa dobrim kolačom posle bogatog ručka”, priseća se glumac Bratislav Slavković Keša.

Vrstan glumac i komičar Ljubomir Ubavkić Pendula osvajao je najviša glumačka priznanja – tri “Zlatna ćurana“, Nušićevu nagradu za životno delo, Statuetu “Joakim Vujić” za izuzetan doprinos pozorišnoj umetnosti u Srbiji. Pripadao je Klubu bardova – 10 komičara iz cele zemlje, dobitnik je i tri dvostruke nagrade, žirija i publike na Susretima “Joakim Vujić“. Pored niza glumačkih nagrada, dobijao je i društvena priznanja poput “Zlatne značke Crvenog krsta Srbije“.Jedan od najpoznatijih kragujevačkih glumaca, dugogodišnji prvak drame umetničkog ansambla nekadašnjeg Teatra “Joakim Vujić“ i popularni komičar preminuo je u 86. godini u Kragujevcu. Ljubomir Ubavkić Pendula biće sahranjen na Varoškom groblju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar