Okrugli sto o akademiku Nikoli Tasiću, u Univerzitetskoj galeriji,

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu organizuje okrugli sto o akademiku Nikoli Tasiću, u Univerzitetskoj galeriji, 2. decembra (petak) u 11 sati.

Akademik Nikola Tasić (1932-2017), bio je istaknuti srpskih arheolog – posebno u oblasti proučavanja praistorije naše zemlje i šireg Balkana. Pored bogate naučne karijere, obavljao je i brojne značajne funkcije među kojima su: direktor Balkanološkog instituta SANU, direktor Narodnog muzeja u Beogradu, generalni sekretar SANU i potpredsednik SANU…
Nikola Tasić je pohađao kragujevačku gimnaziju, radio je u Narodnom muzeju u Kragujevcu, a od 1997. do 2010. bio je upravnik Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i dao naročito veliki doprinos razvoju projekta o bioinženjeringu.
Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu organizuje okrugli sto o ličnosti i delu akademika Nikole Tasića, povodom 90 godina od njegovog rođenja i pet godina od njegove smrti.
Pored njegovih kolega – arheologa (akademik Vujadin Ivanišević, dr Vladimir Petrović, dr Biljana Đorđević i dr Vojislav Filipović), u programu učestvuju i akademik Miloš Đuran, upravnik Centra i akademik Miloš Kojić.
U umetničkom programu učestvuju studenti u klasi mr Marine Trajković Bidžovski, redovnog profesora: Jovana Vukajlović i Dunja Jovančević, soprani, uz klavirsku pratnju Dušana Toromana, samostalnog umetničkog saradnika.
U sklopu ovog programa, prof. dr Nenad Tasić, sin akademika Nikole Tasića, uručiće celokupnu bogatu biblioteku svog oca, Univerzitetskoj biblioteci, na poklon

Post Author: Milan

Ostavi komentar