Milanka Berberović dobitnica Statuete “Joakim Vujić”

U jubilarnoj godini kada najstarije pozorište u Srbiji obležava 185 godina od svog osnivanja nagradu za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, Statuetu “Joakim Vujić”, dobila je kostimografkinja Milanka Berberović. Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri u sastavu: rediteljka i predsednica žirija Anđelka Nikolić, direktor Knjaževsko-srpskog teatra Miloš Krstović, kostimografkinja Jelena Janjatović i glumice Nada Jurišić i Isidora Rajković.

Ovogodišnja dobitnica Statuete “Joakim Vujić”, Milanka Berberović, je istaknuta srpska kostimografkinja koja je u svojoj višedecenijskoj karijeri ostvarila više od dvesta kostimografija u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Redovni je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu od 1997.godine čiji je dekan bila u periodu od 2001. do 2005.godine. Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu dobila je titulu profesor emeritus 2010. godine. Od 1988. godine Milanka Berberović sarađuje kao gostujući profesor na univerzitetima u Čikagu i Severnoj Karolini. Višestruko je nagrađivana za svoj umetnički rad.

Statueta “Joakim Vujić” ovogodišnjoj dobitnici biće uručena 15. februara, na Sretenje, kada kragujevački teatar obeležava 185 godina od svog osnivanja. Iste večeri na velikoj sceni najstarijeg pozorišta u Srbiji biće premijerno izvedena predstava Reja Kunija “Briši od svoje žene” u režiji Ferida Karajice. Nakon premijere, pored Statuete “Joakim Vujić”, biće dodeljen i Prsten sa likom Joakima Vujića kostimografkinji Jeleni Janjatović i godišnje nagrade kragujevačkog teatra glumcu Nikoli Milojeviću, scenografkinji Ani Kolbjanovoj i inspicijentu Aleksandru Miloradoviću.

Post Author: Milan

Ostavi komentar