Kultura u obrazovanju i obrazovanje u kulturi

U prisustvu člana Gradskog veća za kulturu Miljana Bjeletića i rukovodioca školske uprave u Šumadijskom okrugu, Gorana Joksimovića, predstavnici ustanova kulture potpisali su Sporazum o saradnji između osnovnih i srednjih škola i ustanova kulture. Potpisivanju su prisustvovale direktorke aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Snežana Rajevac i Slavica Marković.

Implementacija sporazuma dogoročno će imati snažan uticaj na razvoj kulturne scene grada Kragujevca, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća i istakao da bi njegov značaj mogao da se definiše rečenicom: kultura u obrazovanju i obrazovanje u kulturi. U nacrtu Strategije grad Kragujevac je označen kao grad primer dobre prakse, dodao je on i podsetio da je prvi sporazum između osnovnih i srednjih škola i ustanova kulture, potpisan još 2017. godine a da se novim dokumentom preciznije definišu uloge u cilju realizacije i stvaramo prepoznatljiv i dobar mehanizam koji će doprineti da se sporazum realizuje. Po dogovoru sa direktorima škola i predsednicama aktiva direktora na kraju svake godine biće napravljena evaluacija i na osnovu potreba učenika i stručnog mišljenja nastavnika utvrdićemo koji su to nedostaci a koje su pozitivne strane, a zatim kreirati zajedničke programe koji će zadovoljiti potrebe učenika, rekao je Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i zahvalio se direktorima obrazovnih i ustanova kulture na dosadašnjoj saradnji.

Kultura se usvaja od malih nogu i razvija se, najpre u porodici, preko predškolskog uzrasta nastavlja u osnovnoj do srednje škole, objašnjava Snežana Rajevac, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola. Cilj svega je i stvaranje osobe koja može da usvoji nasleđe jedne zemlje kroz sve delatnosti. Osnovne škole su planove već uradili i zaduženi su koordinatori koji će voditi procese a neke od aktivnosti su već realizovane.

Slavica Marković, predsednica Aktiva direktora srednjih škola kaže da je i do sada saradnja bila sjajna jer je na dobrobit učenika i nastavnika i ustanova kulture. Sporazum je način da uredimo našu saradnju kako bi na efikasniji način svaka škola dobila mogućnost da se upozna sa dešavanjima u gradu. Obrazovanje i kultura pokrivaju najznačajnije aspekte u životu ne samo mladih već i svakog pojedinca. Škola učenike uči da pišu, čitaju, misle, da uče ali ono što ne može da se nauči u školi uči se u ustanovama kulture. Ovo je način da mlade naučimo šta je dobro i vredno ne samo dok su u srednjoj školi već za sva vremena. Tako se gradi naša budućnost, zaključila je direktorka Marković.

Školska uprava je katalizator u ovom procesu saradnje lokalne samouprave sa obrazovnim i ustanovama kulture a dobrobit je velika kako za učenike i škole tako i za ustanove kulture. Potpisivanjem sporazuma saradnja se kvalitativno i kvantitativno definiše na viši niv, rekao je Goran Joksimović, rukovodilac ŠUO.

Kroz različite edukativne radionice Istorijski arhiv Šumadije već sarađuje sa osnovnim i srednjim školama, a sporazum je stepenik više jer ćemo intezivirati ono što smo započeli kroz obeležavanje značajnih istorijskih datuma i događaja, istakla je Sanja Živković, direktorka Istorijskog arhiva Šumadije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar