„KRAF“ ponovo u Kragujevcu

Jedanaesto izdanje KRAF-a predstavlja svojevrsni napor organizatora iz NVO “MillenniuM” da se održi kontinuitet najstarije filmske manifestacije u Kragujevcu i Šumadiji, s obzirom da je zbog simbolične i zakasnele podrške pokrovitelja, festival po prvi put od osnivanja morao biti organizovan nakon uobičajenog termina u mesecu oktobru.

Ovogodišnji Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma, koji će se održati od 21.12. do 24.12.2017. u Kragujevcu, uz gostovanje u Požegi 26.12. baziran je na entuzijazmu osnivača i saradnika, kreativnosti mladih autora iz regiona, podršci nezavisne kulturne scene i pojedinih institucija i promovisanju decentralizacije u kulturi kao egszistencijalnog i zapostavljenog cilja zvanične kulturne politike Srbije.

KRAF počinje u četvrtak, 21.12.2017. u Pozorištu za decu Kragujevac od 19:30, gde će na otvaranju biti uručeno tradicionalno priznanje za doprinos decentralizaciji filmske umetnosti u Srbiji. Ovogodišnji laureat je Siniša Bokan, filmski montažer, producent i dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu. Filmski program prve večeri (KRAF R’N’R night) otvara premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Zarobljeno vreme” Milana Nikodijevića (produkcija “Arbos” Novi Sad, 2017, 100 min). Priča o jednom čoveku (Petru Peci Popoviću, rok novinaru i promoteru), jednoj zemlji (SFRJ) i jednom vremenu, snimana je dve i po godine, na putovanju kroz šest država, u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu, Skoplju, Herceg Novom, Zagrebu i Ljubljani, gde su sagovornici bili najznačajniji rokenrol stvaraoci, producenti i kritičari. Ekipa je pohodila mitska mesta jugoslovenskog rokenrola, od kluba “Euridika” , Radio Beograda i redakcije “Džuboksa”, preko legendarnog FIS-a gde su počele sve velike sarajevske grupe, Doma omladine u Kragujevcu gde je vežbao Smak, do hale Tivoli u Ljubljani gde su održavani Boom pop festivali sedamdesetih godina prošlog veka… Milan Nikodijević je putovao sa Pecom Popovićem diljem “emotivnog zavičaja”, bivše SFRJ, u potrazi za „izgubljenim vremenom“pokušavajući da odgovori na pitanje: Da li je raspadom Jugoslavije rokenrol izgubio značaj koji je nekada imao? Nema novih velikih autora, ne pojavljuju se genijalni pesmotvorci ali, zato danas samo u Srbiji ima gomila devojaka sa margine koje se proglašavaju “divama“… U situaciji kada imate inflaciju diva, šta će vam rokenrol? Film, koji zahvaljujući KRAF-u stiže i u Kragujevac, imao je uspešne premijere ove godine u Šibeniku (Solo positivo film festival – specijalna nagrada), Nišu (Filmski susreti), Vankuveru (Festival srpskog filma), Beogradu, Zagrebu i Novom Sadu.

Nakon otvaranja festivala, KRAF se nastavlja od 22:00 u Domu omladine, gde će se u takmičarskom programu prikazivati filmovi studenata filmskih akademija iz Beograda, Novog Sada, Sarajeva i po prvi put od kada traje ovaj četvorogodišnji regionalni program – iz Zagreba.

Drugo veče festivala (KRAF Art night), u petak 22.12.2017. započinje premijerom kratkog dokumentarno-igranog filma Dejana Dabića “Upoznajte Toma Laha” (produkcija “Forum artistik” Niš, 2017, 27 min) u Domu omladine od 19:30. Film predstavlja vizuelno nadahnutu priču o nepriznatom niškom piscu fantastike Dragoslavu Petroviću koji je stvarao pod pseudonimom Tom Lah. O njemu govore: Dimitrije-Mita Milenković, Radosav Stojanović, Miodrag-Daja Anđelković, Miroslav Ćosić, prof. dr Goran Maksimović, Miroslav Županjevac, Saša Vasiljević Luković i Zoran Pešić-Sigma. U igranom delu, lik Dena Propasti, tumači glumac Dragan Tričković. Film “Upoznajte Toma Laha” je do sada, ove godine gostovao na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu (prateći program “Kino regio”), Filmskom festivalu “Prvi kadar” u Istočnom Sarajevu (takmičarski program) i filmskom festivalu “Dokument 2017” u Vranju. Nakon razgovora sa autorom posle projekcije, nastaviće se takmičarski program KRAF-a.

Treće festivalske večeri (KRAF Political night), u subotu, 23.12.2017. kragujevačka publika će od 19:30 imati priliku da pogleda lokalnu premijeru dugometražnog dokumentarno-igranog filma Vladimira Paunovića “Kongres zaborava” (produkcija NVO “MillenniuM” Kragujevac, 2017, 103 min). Film govori o prvoj političkoj opoziciji režimu Josipa Broza Tita – tzv. „srpskim liberalima“, kroz prizmu opštih sloboda i cenzure, praveći paralelu sa današnjim vremenom u relaciji odnosa prema šundu, nacionalizmu, decentralizaciji i evropskim integracijama. Lajtmotiv filma je najveći skup iz oblasti kulturne politike u prošlom veku na ovim prostorima, Kongres kulturne akcije, koji je održan 1971. godine u Kragujevcu, događaji pre, tokom i posle, koji su deo “nevidljive istorije” Srbije. U filmu govore: Latinka Perović, Dragoljub Mićunović, Želimir Žilnik, Matija Bećković, Mirko Čanadanović. Đoko Stojičić, Milena Dragićević Šešić, Vidosav Stevanović, Radina Vučetić, Milivoj Bešlin, Boris Aranđelović… i drugi svedoci i teoretičari tog vremena iz oblasti politike, istorije, medija i popularne kulture. Posle projekcije, publici će se predstaviti ekipa filma i održati razgovor sa autorom, a potom nastaviti redovni takmičarski program festivala.

Poslednje, četvrto festivalsko veče (KRAF Mistery night) u nedelju 24.12.2017. od 19:30 u Domu omladine, kragujevačka publika će biti u prilici da pogleda nacionalnu premijeru novog filma Ane Jakimske “The Children Will Come” (produkcija “Krug film” Skoplje, 2017, 19 min) . Ova mlada makedonska rediteljka koja je pre dve godine osvojila nagradu publike u Kragujevcu za svoj tadašnji akademski film “It’s Cold Outside”, gostovaće po prvi put i lično na KRAF-u. Nova priča Jakimske, koja inventivno spaja urbane legende Balkana sa tehnikama najboljih majstora svetskog horora, govori o Veliki, mladoj učiteljici, koja je poslovno upućena u udaljeno selo u planinama da bi učila decu koja tamo žive. Međutim, zima je hladna i duga, dani prolaze i deca se nikad ne pojavljuju. Umesto toga, jedina živa duša sa kojom se sreće je stara dama, školski domar. Kada ona umre, mlada učiteljica se suočava sa izazovom da ostane živa… Film je do sada gostovao na sledećim festivalima: FerFilm Festival 2017. (Najbolji kratki igrani film), Tirana International Film Festival 2017. (Najbolji debitantski film), Shanghai International Film Festiva 2017. (Nominacija za najbolji akcioni kratki film), Skopje Film Festival 2017. (Zvanična selekcija). Ovom filmu u čast nagrađenih, prethodiće proglašenje najboljih u takmičarskom programu.

Nakon završetka programa u Kragujevcu, KRAF će zahvaljujući podršci Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije gostovati u Požegi u utorak, 26.12.2017. gde će u resurs-centru partnera iz FORCE od 19:00 biti organizovan program.

Ulaz na sve programe KRAF-a je besplatan za posetioce.

Pokrovitelji zvaničnog programa KRAF-a 2017. su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i grad Kragujevac koji je doprineo u značajnoj meri realizaciji ovog projekta obezbeđivanjem dela sredstava za njegovo finansiranje. Partneri KRAF-a 2017. su: Dom omladine Kragujevac, Dramski studio Doma omladine i Pozorište za decu Kragujevac. Organizator je NVO “MillenniuM” iz Kragujevca.

Post Author: Milan

Ostavi komentar