Koncertna sezona FILUMA-a : Koncert pijaniste Aleksandra Đermanovića

Solistički koncert pijaniste Aleksandra Đermanovića, biće održan u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, u utorak 20. decembra  sa početkom od 20 časova.

Ovaj koncert deo je koncertne sezone FILUM-a i imaćete priliku da poslušate program na kome će biti izvedena dela:  L. V. Betovena, A. Marcelo/J. S. Baha, P. I. Čajkovskog, S. Rahmanjinova, L. Libermana.

Aleksandar Đermanović je pijanista na doktorskim studijama pod mentorstvom dr Doriana Lelјaka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je na poziciji docenta na Akademiji umetnosti i generalnog menadžera na internacionalnom pijanističkom takmičenju ,,Memorijal Isidor Bajić“. Prethodno je završio specijalističke studije u Salzburgu na Mocarteumu u klasi profesora Žaka Ruvijea (Jacques Rouvier) kao i master studije i prestižne studije ,,The Artist diploma“ na Kralјevskom muzičkom koledžu u Londonu u klasi profesora Iana Džonsa (Ian Jones) i Dmitrija Aleksejeva (Dmitri Alexeev). Tokom školovanja bio je dobitnik pune RCM stipendije (Royal College of Music), pune ABRSM stipendije, kao i podrške Lee Abbey nagrade i Henry Wood fonda. Takođe je bio stipendista Geri i Elenor Bras fonda (Gary and Eleanor Brass) i Leverhulm studentske stipendije (Leverhulme Postgraduate Studentship). Nakon studija bio je zaposlen kao asistent na Kralјevskom koledžu nakon što mu je dodelјena Antoni Saltmarš asistentura za klavirsku saradnju (Anthony Saltmarsh Junior Fellowship in piano accompaniment) za godinu 2015/16. Bio je izabran za Park Lejn umetnika (Park Lane Artist) za 2016/17. godinu sa violinistkinjom Junsli Park. U Srbiji je završio osnovne i master studije u klasi profesora dr Doriana Lelјaka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Završio je nižu i srednju muzičku školu ,,Isidor Bajić“ u klasi profesorke Tatjane Vukmanović koju je upisao kada je počeo da svira klavir sa 11 godina.

Osvajao je nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenjima za solo klavir, kao kamerni muzičar i kao kompozitor poput: 2020. – 5. Manhattan International music competition (Nјujork) – zlatna medalјa; 2017. – Citta di San Donna di Piave (Italija) – 3. nagrada; 2015. – Sheepdrove Intercollegiate Piano Competition (Engleska) – 3. nagrada; 2011. – Memorijal Dr Vojislav Vučković (Beograd) – 1. nagrada; 2008. – Memorijal Isidor Bajić (Novi Sad) – 1. nagrada; 2008. – Međunarodni festival slavenske muzike (Moskva) – Laureat drugog stepena, jedini nagrađeni na celom takmičenju u svim kategorijama; 2006. – Šabac internacionalno takmičenje – 1. nagrada; 2006, 2007. i 2008. – 1. nagrada i titula Laureata na Republičkom takmičenju u Beogradu kako solistički tako i u kamernim sastavima; 2005. – Deca kompozitori SCG – 1. nagrada.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar