Koncertna promocija notnog izdanja „Balade“ Isidore Žebeljan

U organizaciji Muzičke omladine-Kragujevac, u četvrtak, 17. novembra, u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, sa početkom u 19 sati, biće održana koncerta promocija notnog izdanja „Balade“.

Klavirske kompozicije Isidore Žebeljan, koje čine zbirku „Balade“, uglavnom predstavljaju delove pozorišnih muzika predstava koje je kompozitorka radila u najznačajnijim pozorištima u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Norveškoj. Neke od tih minijatura oblikovane su u klavirske kompozicije od strane same kompozitorke, dok je većina njih ostala sačuvana samo u formi audio-zapisa. Zahvaljujući posvećenosti mladih i sada već uspešnih kompozitora, koji su studirali u klasi Isidore Žebeljan, audio-zapisi notirani sui izdati u ovoj zbirci kao klavirkse minijature.

Pored pomenutih minijatura, zbirku„Balade“ čini i nekoliko kompozicija za klavir, koje je kompozitorka ostavila u notnom zapisu, a koje se izvode po celom svetu. U pitanju su kompozicije Umbra, Il Circo, Dark Velvet, Sarabanda, Koral, a takođe, deo zbirke su i minijature Zora D. i Maratonci, koje se nalazeu partiturama opera Isidore Žebeljan.

Kompozicije u zbirci raspoređene suprema njihovoj muzičko-tehničkoj zahtevnosti, počevši od najjеdnostavnijih, koje će i najmlađi pijanisti moći da izvode, do kompleksnih klavirskih komada, namenjenih muzičkim virtuozima na klaviru.

О notnom izdanju će govoriti Veljko Nenadić, glavni urednik, Borislav Čičovački umetnički savetnik i autor predgovora, dok će moderator biti Maja Čolović Vasić, muzički urednik Radio Beograda.

Publika će imati i jedinstvenu priliku da čuje sve kompozicije koje su deo zbirke, u izvođenju Lidije Stanković, Natalije Mladenović, Nikole Stojkovića, Vuka Božilovića, Dimitrija Nikolića i Milorada Balića.

Koncert se održava u okviru programa međufestivala pod nazivom Odjeci, koji će se organizovati svake parne godine, odnosno u godini pauze između dva izdanja glavnog programa Internacionalnog festival “Isidora Žebeljan”.

Ulaz je slobodan.

Post Author: Milan

Ostavi komentar