Koncert Nebojše Maksimovića u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije

Koncert Nebojše Maksimovića će biti održan u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, u utorak 16. maja 2023. godine od 20 časova.

Na programu koncerta, naći će se dela R. Šumana, F. Šopena i M. Balakrijeva.

Rođen 1979. godine u Beogradu, Maksimović je studije klavira pohađao na Fakultetu muzičke umetnosti u klasama Mirjane Šuice Babić i Nevene Popović. Kao stipendista Vlade Republike Italije magistrirao je 2004. godine na Akademiji Senta Ćećilija u Rimu, u klasi Serđa Pertikarolija. Pet godina kasnije, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, odbranio je prvi umetnički doktorat u ovoj instituciji. Pedagoškim radom bavi se od 2002. godine, a 2019. izabran je za vanrednog profesora na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Ulaz je slobodan.

Nebojša Maksimović je rođen 1979. godine u Beogradu. Sa dve godine počeo je da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u muzičku školu ,,Slavenski“ u klasu prof. Gordane Jovanović. Srednju
muzičku školu ,,Mokranjac“ završio je u klasi prof. Olge Jovanović 1994. godine, kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Mirjane Šuice Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi sa najvišim ocenama. Magistrirao je i na Akademiji ,,Santa Cecilia“ u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija 2006. godine, sa najvišim ocenama, kao stipendista Vlade Republike Italije. Završio je majstorske kurseve kod eminentnih pijanista i pedagoga Lazara Bermana, Đovani Umberto Batela, Serđa Pertikarolija i Nine Makarove. Oktobra 2009. godine,
doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović odbranivši prvi umetnički doktorat na toj instituciji.
Tokom školovanja osvojio je mnogobrojne značajne nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dve treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu (1995. i 1998.), specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju ,,Petar Konjović“ u Beogradu 1997, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini 1999, prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA 2001 godine u Beogradu, nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU u Beogradu 2002 godine kao i veliki broj drugih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj (uključujući i celovečernje koncerte u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Sinagogi u Novom Sadu, Banskom Dvoru u Banjaluci, velikoj sali „Parco della musica“ u Rimu i drugim) kao i na festivalima kao što su „Bemus“, „A tempo“, „Dimitrion“ u Solunu, „Opera Barga“ i „William Walton“ u Italiji i mnogim drugim. Njegov snimak sa solističkog koncerta u velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na „Top listi klasične muzike Radio Beograda 2“ za 2012. godinu i Hit nedelje u 2014. godini sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji.
Nastupio je na gala proslavi 150. godišnjice Beogradskog univerziteta 2013. godine. Godine 2015, njegova izvodjenja su objavljena na cd izdanju časopisa „Muzika klasika“ a 2016. godine izdaje cd
„Klavirski virtuozitet“ za PGP-RTS sa delima Baha, Šopena, Lista, Skrjabina, Rahmanjinova i Horovica.

Bio je angažovan kao demonstrator na Fakultetu muzičke umetnosti od 2002. do 2006. godine, od 2006. do 2008. godine radio je kao profesor klavira u muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, od 2008. do 2009. godine je bio docent na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, od 2009. do 2012. godine je bio nastavnik, od 2012. do 2019. docent, a sada je vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar