Koncert i predavanje u Univerzitetskoj galeriji

Večeras od 19 časova, u Univerzitetskoj galeriji biće održan koncert „Kamerna dela ruskoh kompozitora“.

Već narednog dana u petak 1.marta, takodje od 19 časova , na istom mestu Univerzitetska biblioteka organizuje predavanje „Doživljaji i saznanja Milutina Milankovića “

Koncert:
U četvrtak će nastupiti predstavnice ruske izvođačke škole i nosioci ruske muzičke tradicije Natalija Neženceva, violončelo i Diana Jovanović, klavir . Na programu će biti kamerna dela M. Glinke, A. Borodina, S. Rahmanjinova i F. Krajslera.
Diana Jovanović, pijanistkinja, rođena je u Ukrajini, gde je i završila studije muzike i magistrirala na ukrainskom konzervatorijumu “P. I. Čajkovski” u Kijevu. Od 1992. živi u Beogradu, gde je angažovana kao profesor klavira u Muzičkoj školi “Josip Slavenski”. Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada.
Natalija Neženceva, violončelistkinja, rođena je u Rusiji. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Krasnojarsku. Od 1992. godine živi u Beogradu i angažovana je kao zamenik vođe grupe violončela u orkestru Beogradske filharmonije. Dobitnik je počasnih godišnjih nagrada orkestra Beogradske filharmonije.
Predavanje:
Predavanje će održati prof. dr Aleksandar Petrović, član Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti za dinamiku klime i delo Milutina Milankovića i redaktor Izabranih dela Milutina Milankovića, kao i Aleksandra Ninković Tašić, predsednik Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ i autor knjige Zvezdobrojci, u kojoj su predstavljeni velikani naše i svetske nauke – Mihajlo Pupin, Nikola Tesla i Milutin Milanković.
Posetiocima će biti predstavljen misaoni razvoj Milutina Milankovića koji je doveo do stvaranja kanona osunčavanja, kao konačnog rešenja zagonetke klimatskih promena i dolaska ledenih doba.
Obeležavajući 60 godina od smrti Milutina Milankovića, istaknutog srpskog naučnika, Univerzitetska biblioteka u Kragujevcu objavila je elektronski katalog – Bio-bibliografiju Milutina Milankovića u fondovima Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar