Koncert BEAU SOIR u Univerzitetskoj galeriji

Nastavlja se koncertna sezona u Univerzitetskoj galeriji, koncertom koji nosi naziv BEAU SOIR – u četvrtak 13. oktobra 2022. godine u 19 časova, na kome će nastupiti Jasna Tucović (klavir) i Vida Vujić (violončelo).
Program koncerta: K. Debisi, G. Fore, F. Pulank i F. Šopen.
Ulaz je slobodan za sva dešavanja u Univerzitetskoj galeriji.

Biografije umetnica:

Jasna Tucović je diplomirala i magistrirala klavir na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Tokom studija je otkrila poseban afinitet za bavljenje kamernom muzikom, koja će postati osnovno polje njenog umetničkog delovanja. Kamernu muziku je najpre specijalizirala u klasi prof. Olivere Đurđević, a potom i doktorirala pod mentorstvom dr um. Dejana Subotića. Tokom više od dvadeset godina svog umetničkog delovanja sarađivala je sa nekim od najistaknutijih umetnika sa ovih prostora, nastupajući na koncertima širom Srbije, u Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj, Rumuniji, Austriji i Švajcarskoj, kao i u okviru značajnih festivala u regionu kao što su BEMUS, „Budva Grad Teatar“, „Mermer i zvuci“, „Mokranjčevi dani“, „Kozart“, „Tribina kompozitora“ i „Controcanto“ u Rimu.
Redovni je profesor na Katedri za kamernu muziku FMU. Vida Vujić je stekla dve magistarske diplome sa najvišim pohvalama: iz solo violončela na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Gracu, u klasi profesora Rudolfa Leopolda, i iz kamerne muzike na Institutu „Jozef Hajdn“ u sastavu Bečkog univerziteta za muziku i scenske umetnosti, u klasi profesora Johanesa Majsla. Usavršavala se na više od dvadeset majstorskih kurseva poznatih umetnika za violončelo i kamernu muziku. Višestruka je dobitnica nagrada na međunarodnim takmičenjima u Srbiji, Italiji
i Austriji, kao i drugih priznanja koja uključuju nagradu Austrijskog ministarstva kulture 2003. godine i nagradu „Stanojlo Rajičić“ za najbolji koncert u Galeriji SANU u sezoni 2006/2007.
Kao solista i članica različitih kamernih ansambala nastupala je širom Evrope i u Južnoj Americi. Među brojnim nastupima posebno se izdvajaju oni u okviru festivala Strings only u Zadru, Čelo fest u Beogradu i Styriarte u Gracu, zatim u dvoranama Konzerthaus i Wiener Musikverein u Beču, Liszt Halle u Gracu, sali Pleyel u Parizu i dr. Vida Vujić je ostvarila i snimke za RTS i ORF.
Od 2014. godine je angažovana kao asistent profesora Johanesa Majsla, a od 2021. kao docent na Institutu za kamernu i novu muziku „Jozef Hajdn“ Univerziteta za muziku i scenske umetnosti u Beču. Održala je brojne majstorske kurseve na Internacionalnoj letnjoj akademiji Beč-Prag-Budimpešta (ISA), Evropskoj kamerno-muzičkoj akademiji (ECMA), Visokom konzervatorijumu za muziku Oskar Espla u Alikanteu, FMU u Beogradu, Muzičkoj akademiji Kšištof Penderecki u Krakovu, Hrvatskoj akademiji umjetnosti i kulture u Osijeku i Akademiji umjetnosti u Splitu.
Pozivamo Vas da medijski ispratite održavanje ovog koncerta.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar