Koncert baroknih arija u Univerzitetskoj galeriji

Koncert baroknih arija biće održan večeras, četvrtak 10. maj, u 19h u Univerzitetskog galeriji u Kragujevcu. Arije će izvesti Marina Trajković-Bidžovski, uz klavirsku pratnju Dušana Toromana. Na programu su Česti, Skarlati, Bah, Hendl i Hase.

Marina Trajković-Bidžovski je diplomirala i magistrirala solo pevanje na FMU u Beogradu, u klasi prof. Radmile Bakočević. Solističke koncerte priredila je na svim značajnim koncertnim scenama u Beogradu i širom Srbije. Na sceni Beogradske opere pevala je ulogu Mimi u Pučinijevoj operi “Boemi”, a u Srpskom knjaževskom teatru u Kragujevcu ulogu Stanke u operi Biničkog “Na uranku”. Nastupala je kao solista sa simfonijskim orkestrima RTS i Vojske Jugoslavije, kao i sa kamernim orkestrima Pro Klasika i Šlezinger. Sarađivala je sa dirigentima: M. Jaguštom, M. Janoskim, A. Šurevim, D. Savićem, N. Žličarom, S. Jovanovićem, M. Nikolićem, K. Tasić, A. Vujićem, M. Nešićem.

Dušan Toroman je rođen u Čačku, gde je počeo da uči klavir sa deset godina. Srednju muzičku školu završio je u Zemunu, u klasi Zlate Maleš. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi A. Šandorova sa nagradom za najbolji diplomski ispit, nakon čega je specijalizirao interpretaciju klavirske literature XVIII i XIX veka na originalnim instrumentima pri Akademiji „Bartolomeo Cristofori“ u Firenci. Diplomirao je čembalo na Konzervatorijumu „G. Rossini“ u Pezaru u klasi Marije Luize Baldasari, studirajući uporedo sa Emilijom Fadini. Usavršavao se na majstorskim kursevima Enrika Bajana, Otavija Dantonea, Serđa Ćomeija, Malkolma Bilsona, Lidije Bizjak.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar