Koncert Ansambla iz Gračanice „Venac“ u Teatru

U subotu od 20 časova, u Knjaževsko-srpskom teatru, održaće se koncert Ansambla narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, sa sedištem u Gračanici.
„Venac“ je svoju prolećnu turneju započeo krajem marta u Republici Srpskoj a nastavio u Кruševcu, Štrpcu na Šar planini, Ranilugu u kosovskom Pomoravlju i Prokuplju.
Na kragujevačkom nastupu gost će im biti i CZNTК „Abrašević“ iz Кragujevca. Cena karte je 250 dinara, može se kupiti na biletarnici Кnjazevsko – srpskog teatra.
Ansambl VENAC ove godine proslavlja 55 godina od osnivanja i tim povodom ima seriju koncerata širom Srbije i regiona, kojom najavljuje centralnu proslavu jubileja u drugoj polovini godine. Aktuelni program predstavlja odabir numera inspirisanih igračkom, pevačkom, muzičkom i obrednom tradicijom Srba širom Кosova i Metohije.
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl. Od 1964. do 28. juna 1999. godine Ansambl Venac radio je u svojim prostorijama u Prištini kada zbog ratnih uslova biva proteran i primoran da privremeni smeštaj nađe u Centralnoj Srbiji u Nišu. Ni tadašnji nemili događaji nisu omeli igrače i muzičare ovog ansambla da širom Srbije prenose pesmu i igru Кosova i Metohije i prezentuju lepotu bogatog kulturnog nasleđa ovog podneblja i cele Srbije.
Oktobra 2003. Ansambl Venac se kolektivno vraća na svoje ognjište, gde nastavlja sa radom u jako teškim uslovima u mestu Čaglavica u blizini Prištine do 2008. godine, a onda se seli u Gračanicu u Dom kulture gde se danas nalazi, gde će i ostati.
VENAC radi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao profesionalni folklorni ansambl Кosova i Metohije u Gračanici, nedaleko od Prištine. Sačiljen da sačuva, oblikuje i scenski prikazuje tradicionalnu umetnost Кosova i Metohije Ansambl VENAC će svoju prolećnu turneju završiti početkom juna koncertima u Smederevskoj Palanci, Boljevcu i Nišu, dok za početak leta priprema letnju turneju po gradovima Republike Srpske.

Post Author: Milan

Ostavi komentar