Knjaževsko-srpski teatar emituje svoje predstave onlajn

Najstarije pozorište u Srbiji, Knjaževsko-srpski teatar, emituje svoje predstave onlajn. Na repertoaru u narednih nekoliko dana su predstave „San letnje noći“, „Dvanaestorica gnevnih ljudi“ i „Moje bivše, moji bivši“. Snimci svih izvođenja emituju se na kanalima Radio-televizije Kragujevac, i na njihovom zvaničnom sajtu.

Predstavu San letnje noći po čuvenom komadu Vilijema Šekspira, režirao je 2016. godine nemački reditelj Pjer Valter Polic. U predstavi je angažovan skoro ceo ansambl ovog pozorišta. Od nekoliko značajnih nagrada, ističe se nagrada za najbolju predstavu na pozorišnom festivalu „Teatar u jednom dejstvu“ u Mladenovcu, kao i nagrada „Zlatno zrno“ za glumačku bravuru, koju je na festivalu „Bucini dani“ osvojila Marina Stojanović. Predstava je na repertoaru 27. aprila u 13 časova.

Predstava Dvanaestorica gnevnih ljudi emitovaće se u utorak 28. aprila, od 13 časova. Nastala je po tekstu Redžinalda Rouza u režiji Nila Flekmana, u saradnji Knjaževsko-srpskog teatra, Bosanskog narodnog pozorišta i Kazališta Virovitica. Zbog tehničkih i organizacionih problema, predstava je odigrana samo četiri puta, pa je ovo izuzetna prilika da je odgleda veći broj gledalaca. Osnovna ideja predstave je pronalaženje snage da se sva razočaranja, sa kojima se čovek svakodnevno susreće, odgurnu u stranu i da se u okviru ljudskih mogućnosti učini nešto za boljitak pojedinca i zajednice.

Na repertoaru Knjaževsko-srpskog teatra 28. aprila u 20 časova i 29. aprila u 13 časova biće predstava Moje bivše, moji bivši. Nastala je po tekstu škotskog dramaturga Danijela Džeksona u režiji Slađane Kilibarde. Premijerno je izvedena 2012. godine i osvojila je čak šest nagrada na „Komedija festu“ u Zvorniku. Glumačku ekipu predstave čine Miloš Krstović, Isidora Rajković, Katarina Mitrović, Dušan Stanikić, i Nađa Maršićević / Ana Todorović Dialo.

Kroz suptilni pristup komici ovog teksta, rediteljka je unela lične stavove o doživljavanju ljubavi u današnjem vremenu, o odnosu prema roditeljstvu i o svim barijerama koje odvajaju ljude i čine ih otuđenim.

Izvor : RTS

Post Author: Milan

Ostavi komentar