“Knežev arsenal” među učesnicima “Work it out” performansa

Knežev Arsenal u Kragujevcu je jedino zdanje industrijske baštine u Jugoistočnoj Evropi koje će biti predstavljeno u okviru evropskog događaja “Work it Out” koji organizuje Evropska ruta industrijske baštine – ERIH.

Knežev arsenal kao značajna tačka na ruti “Putevima Tesle” i “Putevima rudarstva”, jedan je od 35 spomenika industrijske baštine Evrope ispred koga će na “Dan evropskog nasleđa”, 13. septembra, od 14 do 15.30 sati zaplesati članovi ERIH-a, inače sertifikovanog puta kulture Saveta Evrope.

Ples na svim lokacijama će se prenositi putem fejsbuk stranice ERIH-a, gde će se odvijati i glasanje za najzanimljiviju lokaciju. Snimci sa lokacija biće objavljen na Jutjub kanalu i Fejsbuk kanalima ERIH-a tako da je “Work it Out” prilika da se virtuelno posete zdanja industrijske baštine Evrope i sazna nešto više o njima.

“Učešće naših mladih na ovom događaju je od velike važnosti i značaja kako za njih same tako i za grad Kragujevac. Projekat je prvi put pokrenut 2018. godine – Evropske godine kulturne baštine. Udruživanje ERIH je nateralo mlade širom Evrope da plešu u impresivnim industrijskim okruženjima i time promovišu svoj grad. Industrijalizacija Evrope oblikuje naš život nema automobila bez parne mašine, nema računara bez elektrifikacije, nema medicinskog napretka bez laboratorija. Takođe su za mlade ove korelacije fascinantne i čak mogu biti odlučujući faktor u njihovom obrazovanju ali i izboru karijere. Mladi će plesati na prostoru Kneževog arsenala ispred Čaurnice gde je i zasvetlela prva sijalica u Srbiji 1884. a uz prisustvo kralja Milana Obrenovića i kraljice Natalije obeležen početak elektrifikacije u Srbiji. U Evropi se tada pričalo o električnom osvetljenju kao o čudu koje je samo dve godine pre toga predstavljeno na izložbi u Parizu”, navedeno je na zvaničnom sajtu Grada Kragujevca.

Zbog situacije sa koronavirusom ERIH je prilagodio program i ove godine ples se može snimiti unapred, bez publike i uz poštovanje svih mera.

Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom, pozvao je sve mlade ali i sve ostale Kragujevčane da u nedelju podrže nastup naših mladih i da u periodu do 23. do 30.septembra glasaju, lajkuju i šeruju naš spot i time doprinesu u borbi za titulu najzanimljivije lokacije industrijske baštine u Evropi.

Program se realizuje uz podršku Gradske turističke organizacije Kragujevac i plesnog kluba Dols.

“Veliko nam je zadovoljstvo i čast da budemo deo ovog međunarodnog događaja, kao jedini predstavnik ovog dela Evrope i veliku zahvalnost tome dugujemo Klasteru puteva kulture, koji razvija rute Putevima Tesle i Putevima rudarstva, koji je član ERIH-a. Work it Out događaj je posebno značajan za mlade Kragujevčane koji ovim dobijaju priliku da plešu u istom ritmu sa mladima iz ostalih evropskih zemalja i na taj način promovišu svoj grad i industrijsko nasleđe”, kaže Marija Đoković koordinatorka Kancelarije za mlade.

Inače, Evropska ruta industrijske baštine je sertifikovani put kulture Saveta Evrope. I jedna od najvećih kulturnih ruta. Od prošle godine, ERIH obuhvata i dve značajne tematske rute koje razvija Klaster puteva kulture: Putevima Tesle i Putevima rudarstva – Balkan kolevka metalurgije.

“Članstvo u jednoj tako značajnoj mreži, koja obuhvata preko 1800 lokacija u svim zemljama Evrope i više evropskih tematskih industrijskih ruta, od izuzetnog je značaja. Priključivanjem ERIH-u, Klaster puteva kulture je na mapu evropske industrijske baštine upisao prvenstveno Muzej Nikole Tesle ali i stogodišnje hidroelektrane Elektroprivrede Srbije, koje su živi muzeji. Trudimo se da što više skrenemo pažnju na vredno industrijsko nasleđe Srbije i Jugoistične Evrope. Stoga će se i na predstojećem događaju rame uz rame sa impozantnim zdanjima industrijske baštine iz Španije, Nemačke, Velike Britanije, Poljske, Češke, Ukrajine i Norveške naći i kragujevački Knežev arsenal”, objašnjava Manuela Graf predsednica Upravnog odbora Klastera puteva kulture i istraživač na Univerzitetu u Gisenu (Nemačka).

Post Author: Milan

Ostavi komentar