„Izrešetane duše“ na Velikom školskom času

Izvođenjem drame „Izrešetane duše“ Venka Andonovskog, u režiji Jane Maričić, održana je tradicionalna manifestacija Veliki školski čas u Šumaricama. Prvi put ove godine, zbog pandemije korona virusa, Veliki školski čas je održan bez publike.

Vence kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima položili su učenici Prve kragujevačke gimnazije, gradonačelnik grada Kragujevca, Nikola Dašić i predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović, predstavnici Vlade Srbije  i ambasada.

Veliki školski čas se ove godine održao u malo drugačijim okolnostima nego prethodnih godina. Borimo se sa pandemijom ali smo našli mogućnost da se podsetimo najveće tragedije u istoriji grada Kragujevca. Bez želje da širimo bilo kakvu mržnju, naprotiv, to sećanje treba da upućuje na mir, jer mržnja se mržnjom hrani, i dovodi do još veće mržnje koja u budućnosti tako nešto može da ponovi. To nam nije želja. Naprotiv, podsećamo, da bismo širili mir i ljubav među ljudima, da se nikad ne ponovi ovo što se desilo Kragujevcu – rekao je gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić.

Dramu „Izrešetane duše“, Venko Andonovski posvetio je streljanom dedi Branku Popoviću i majci Verici (Popović) Andonovski. Njegova majka, koja je rođena u Kragujevcu, kao devojčica je došla u Skoplje gde je kasnije radila u prosveti. Dolazila je u Šumarice dovodeći ekskurzije na ovo mesto.

Oprostite mi što sam malo uzbuđen jer nikada nisam mogao da zamislim da će moj deda, koji me sada sigurno gleda, sa one strane, moći da kaže da je njegov unuk napisao nešto o njemu. Priča je zaista potresna jer je moja majka koja je još uvek živa, u Skoplju, celog života ponavljala da je svog oca poslala u smrt zbog toga što je izašao da nađe parče hleba. Znači, moj privatni odnos sa ovom tragedijom jeste preko mog dede. Ali sa druge strane, ja se u svim svojim dramskim komadima bavim problemom zla i problemom zločina. Ovo što smo videli jeste samo jedna opomena i uteha da oni koji su poginuli nisu to uzalud radili jer glavna bolest današnjeg čovečanstva jeste amnezija i gubljenje smisla – rekao je Venko Andonovski.

Među predstavnicima ambasada koje tradicionalno prisustvuju Velikom školskom času, svake godine su i predstavnici Ambasade Nemačke.

Za mene, kao predstavnika Nemačke je veoma potresno biti na ovom mestu. Kao nemački diplomata, to spada u najteže, a istovremeno i u najznačajnije zadatke koje mi ispunjavamo u celom svetu, da se poklonimo žrtvama nacističkog terora. To je veoma važan zadatak zato što prošlost  može i treba da bude učiteljica  i da nas nauči kako treba živeti danas, i kako treba živeti u budućnosti – rekla je  Doroteja Gizelman, zamenica ambasadora Republike Nemačke.

Post Author: Milan

Ostavi komentar