Izložba „Poklon zbirka Đorđa Ilića“ u Narodnom muzeju

Narodni muzej u Kragujevcu organizuje izložbu pod nazivom „Poklon zbirka Đorđa Ilića“, u utorak od 19 sati, u svojoj Umetničkoj galeriji.

Autor izložbe i kataloga je Tatjana Milosavljević, muzejski savetnik istoričar umetnosti.

Odeljenje za istoriju umetnosti Narodnog muzeja u Кragujevcu u okviru svojih bogatih zbirki čuva i više legata, odnosno, poklon zbirki, između ostalih –  vajara Mire i Save Sandića, slikarki Milice Dinić i Ljubice Cuce Sokić, kragujevačkih slikara Miloša S. Maksimovića i  Gorana Rakića, itd.

Đorđe Ilić (Strumica, 1920 – Beograd, 2010.) bio je akademski slikar, pedagog i profesor. Likovnu akademiju u Beogradu završio je u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Posle diplomiranja, do 1952. godine, radio je kao saradnik u majstorskoj radionici čuvenog Mila Milunovića. Od 1955. godine počinje njegova profesorska karijera na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, gde je, napredujući, ostao do penzije 1984. godine.

Đorđe Ilić je u Zbirci slikarstva Odeljenja za istoriju umetnosti zastupljen  neverovatnim brojem slika – 49!

Njagova supruga, posle njegove smrti, 2011. i 2012. godine poklonila je 43 slike, dok je 6 već bilo u Zbirci slikarstva. U pitanju je ozbiljan i obiman poklon, tako je obrađen i čuva se kao Poklon zbirka slika Đorđa Ilića.

Na ovoj izložbi izloženo je 37 slika.

Ova odabrana mini zbirka sadrži  slike iz svih perioda i faza Ilićevog rada, gde se figuracija kao osnovni motiv, prigušen, smiren kolorit, najrazličitije teme, pejzaži i mrtve prirode – nameću kao glavne karakteristike.

Кao najznačajniji deo ove Poklon zbirke izdvojićemo nekoliko autoportreta, dva iz 1948. godine i po  jedan iz 1973. i 1982. godine, kao i više intimnih toplih figurativnih scena iz atelja samog umetnika ili zajedno sa suprugom.

O tome da je prepoznat značaj i doprinos našoj Zbirci slikarstva, kao i gde smatramo gde mu je mesto u srpskoj istoriji umetnosti 20. veka,  govori i podatak da je slika „Sudbina“ iz 1972. godine zastupljena na Stalnoj postavci Odeljenja za istoriju umetnosti „Dvadeseti vek – slikarstvo i skulptura iz zbirke Narodnog muzeja u Кragujevcu.“

Post Author: Milan

Ostavi komentar