Izložba „Mihailo Petrović Alas – rodonačelnik srpske matematičke škole“

Večeras od 19 časova, u Univerzitetskoj galeriji, izložbu „Mihailo Petrović Alas – rodonačelnik srpske matematičke škole“ otvoriće akademik Stevan Pilipović, predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu i prof. dr Živadin Micić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Кragujevcu.

Izložbu u Univerzitetskoj galeriji u Кragujevcu, koja će trajati do 30. januara, pripremila je Žaklina Marković, kustos Galerije SANU.

Postavka predstavlja život i delo uvaženog akademika Petrovića, ali i okolnosti koje su vladale u vreme kada je Petrović živeo i stvarao i kada je nastajala srpska nauka.

Akademik Mihailo Petrović Alas (1868–1943) nije bio samo nadaren matematičar i ugledan profesor Univerziteta u Beogradu, već i ribar, književnik, filozof, muzičar, svetski putnik i putopisac. Imao je diplomu iz matematike Velike škole u Beogradu i stekao lisans iz matematike, fizike i hemije na Sorboni. Već u 26. godini na istom univerzitetu brani doktorat matematičkih nauka kod čuvenih francuskih matematičara Anrija Poenkarea, Šarla Ermitea i Šarla Emila Pikara. Iste godine postaje profesor Velike škole u Beogradu i donosi duh francuske matematike u Beograd. Tada počinje njegovo dugo i plodno putovanje kroz nauku, dok zahvaljujući njemu Beograd hvata korak u matematičkim naukama sa drugim velikim evropskim centrima. Postao je pokretač i vođa srpske matematike i snažno doprineo duhu savremene evropske nauke u Srbiji.

Petrović je podjednako dobro poznavao i dobijao prvorazredne rezultate u nekoliko matematičkih oblasti: diferencijalnim jednačinama, numeričkoj analizi, teoriji funkcija kompleksne promenljive i geometriji polinoma. Zanimao se i za prirodne nauke, hemiju, fiziku i biologiju u kojima je takođe objavljivao naučne radove. U naučnom radu zadovoljavao je stroge standarde najrazvijenijih evropskih država. Već sa 30 godina bio je izabran za člana Srpske kraljevske akademije, a ubrzo i mnogih inostranih akademija i uglednih strukovnih društava. Doživeo je najveću počast svetske matematičke zajednice: nalazi se u veoma maloj grupi matematičara koji su imali bar pet plenarnih ili predavanja po pozivu na Svetskom kongresu matematičara. U matematičkoj zajednici smatra se da je već jedan ovakav poziv ekvivalentan of an induction to a hall of fame. Pored toga, uzima se da je Petrović osnovao nove naučne discipline, matematičku fenomenologiju i teoriju matematičkih spektara. Izumeo je nekoliko analognih računskih mašina, imao tehničke patente i bio glavni kriptograf srpske i jugoslovenske vojske. Profesor Petrović je osnovao Srpsku matematičku školu. Iz ove škole izašao je veliki broj uglednih matematičara ne samo u Srbiji, već i širom sveta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar