Izložba „Distopijski konstruktivizam“ u SKC-u

Večeras od 20 časova, u Galeriji SKC-a, biće otvorena izložba „Distopijski konstruktivizam“, Bojana Milojevića, koju će otvoriti Đorđe Savić.
OPSКURNE STRASTI U ATOMIZIRANOM DRUŠTVU
Naslov jasno sumira dva najprisutnija gradivna elementa ove serije crteža. Crtački stil koji je najčešće bio inspirisan, u najširem smislu, fantastikom, detaljnije: futurizmom, sajberpankom, naučnom fantastikom i na kraju estetikom transhumanizma.
Кonstruktivističko razmišljanje je korišćeno za ocrtavanje ljudi, biohakovanih tela, mutanata i čistih energetskih bića u svojim apstraktnim okruženjima kroz njihove svakodnevne aktivnosti, nama nepristupačne algoritmove i direktive, navike i nesporazume. Bića sa mračnim ambicijama i moćnim snovima o pokoravanju zakona fizike. Ovi crteži su prokrijumčarene sekvence iz postojanja u kome svaki kamen ima svoju omiljenu synthwave kompoziciju a arhitektura je klesana slavljenjem empirije i obećanjem divljeg i bogatog sutra.
Pored mita o moći i prevazilaženju tu je i niz komičnijih crteža koji nespretno ali i toplije nagađaju prirodu budućih noćnih mora. To su prizori smešnih i pristupačnih stvorenja koja pre informacije stavljaju duh, koja čuvaju prava imena za stare i nove stvari i usuđuju se da se igraju iako se svet oko njih osvajački ustremljuje ka svemu što je iznad i ispod ljudskog.
Hladna i oštra distopijska estetika meritokratskih falangi udružena sa prizorima mekšeg, gotovo dečijeg sveta crtanih filmova i avanturističkih stripova, zajedno nastoje da sklope potpuniju viziju jednog nihilističkog (i eskapističkog) sveta najmanje mogućih realnosti. Viziju koja ne želi da prognozira bilo šta. Viziju sveta koji ne želi da bude prizvan ili izazvan već referentan samo svetu ljudskog stvaralaštva, svetu zaumnih inicijativa, fijuk ideja, neuprljane inspiracije, nove filozofije i nesputanog života nove psihe.
Bojan Milojević je rođen u Кraljevu 6. 6. 1985. godine. Završio je osnovnu školu „Branko Radićević“ u Vitkovcu, opština Кraljevo. Diplomirao je na odseku za grafički dizajn na Visokoj školi strukovnih studija – Beogradska politehnika.
Bavi se ilustrovanjem knjiga, crtanjem stripova i grafičkim dizajnom. Objavljivao je svoje radove najpre u fanzinima i samizdatima a potom i u strip antologijama, novinskim i umetničkim časopisima u Srbiji i inostranstvu. Redovno posećuje i učestvuje na sajmovima, festivalima, izložbama i radionicama koje se bave stripom, ilustracijom i drugim vizuelnim umetnostima.
Trenutno završava svoj prvi samostalni naučno fantastični strip album – Ontokratija. Dobitnik je nagrade za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika na šesnaestom međunarodnom strip salonu u Beogradu.
Izložba će biti otvorena do 17. oktobra.

Post Author: Milan

Ostavi komentar