Izložba „Devedesete“ u Univerzitetskoj galeriji

Danas od 19 časova, u Univerzitetskoj galeriji, biće otvorena izložba fotografija, autora Imrea Saba, „Devedesete“.

Izložba je sačinjena od 40 crno-belih fotografija koje govore o kriznim devedesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije.

Tema izložbe je autorov ratni opus, trenuci koje je proveo na ratištima u Hrvatskoj, Bosni i Кosovu, kao i zabeleženi događaji koji su im prethodili ili su se kao posledice tih ratova paralelno dešavali u Beogradu.

Imre Sabo jedan je od autora koji su na najdublji i najdirektniji način zadužili novinsku fotografiju kako u savremenoj Srbiji, tako i u bivšoj Jugoslaviji. Pomenuta tvrdnja nimalo nije preterivanje – ona je utemeljena u autorovom višedecenijskom radu i izvanredno izraženom osećaju bivstvovanja na pravom mestu u pravo vreme, pronicljivosti i odlučnosti da zgrabi trenutke istorije koji su mu se svih tih godina odvijali pred objektivom. […] Promišljanjem i osećajem za prepoznavanje trenutka, Imre Sabo je, u stvari, fotograf života koji čini neophodni korak dalje u doživljaju ljudskog, emocionalnog,  ističe fotograf i antropolog Igor Čoko u katalogu izložbe.

Imre Sabo fotografije izlaže od 1974. godine i od tada je učestvovao na više od 200 izložbi u zemlji i inostranstvu i dobio više nagrada i priznanja. Od 1980. godine profesionalno se bavi fotografijom kao novinski fotograf, a danas radi kao samostalni umetnik u Beogradu.

Svi zainteresovani posetioci će biti u mogućnosti da izložbu pogledaju do 08. marta 2019. godine u Univerzitetskoj galeriji u Кragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar