Izložba „Bilje i kamenje – H2O“ u Univerzitetskoj galeriji

U organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, a u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu, postaviće se izložba „Bilje i kamenje – H2O“, čiji je autor dr Marjan Niketić, dopisni član SANU.

Dr Marjan Niketić, prirodnjak, botaničar, zaposlen kao kustos Prirodnjačkog muzeja, dopisni je član SANU – Odeljenje hemijskih i bioloških nauka. Već dugi niz godina fotografiše predele, staništa i vaskularne biljke širom Balkanskog poluostrva. Uključen je u više naučnih projekata vezanih za očuvanje i zaštitu ugroženih biljaka u Srbiji, za koje je dobio stručna i umetnička priznanja. Autor je jedne samostalne i nekoliko grupnih izložbi fotografija sa motivima prirode. NJegove fotografije su najčešće fokusirane na morfološke specifičnosti endemičnih cvetnica u njihovom prirodnom okruženju. Posebno su prepoznatljive po autentičnom koloritu jarkih cvetova naspram tamnijeg neba.

Dr Marjan Niketić na izložbi „Bilje i kamenje – H2O“ po prvi put predstavlja svoje snimke iz domena disretne pejzažne fotografije. Izložba je, pre gostovanja u Kragujevcu, gostovala u Ogranku SANU u Nišu. Biće postavljena u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu u periodu od 21. februara do 21. marta 2024. godine.

Na otvaranju izložbe, u sredu, 21. februara u 18 sati, govoriće akademik Miloš Đuran, upravnik Centra, Slavko Spasić, viši kustos, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i autor.

Post Author: Milan

Ostavi komentar