Izložba „Akvizicije“ u Kragujevcu

 

Kragujevački muzej 21. oktobar u čijem sastavu se nalazi i galerija „Mostovi Balkana“ pripremio je izložbu „Akvizicije“ na kojoj je predstavljeno 29 autora sa trideset umetničkih radova.

„Večerašnja izložba „Akvizicija 2017-2018“ je ono što smo mi kao ustanova baštinili od umetničkih dela umetnika koji su izlagali u protekle dve godine, to su pokloni našoj ustanovi. Ovom izložbom završavamo ovogodišnju izlagačku delatnost galerije Mostovi Balkana“, rekla je Marijana Stanković, direktorka Spomen parka Kragujevački oktobar.

„Zastupljene su skoro sve tehnike od klasičnih tehnika crtež, grafika, slike, skulpture kojih imamo u mermeru , pa zatim jednu skulpturu instalaciju od pruća a onda imamo i jednu skulpturu koja može da bude čak i predlog za jednu veću skulpturu u prostoru. Imamo jedan plakat, zatim jedan video rad“, rekao je Nenad Ristović,  kustos gradske galerije ,,Mostovi Balkana“, Kragujevac.

Izložene skulpture, slike , fotografije i grafike sa različitih umetničkih dešavanja u protekle dve godine čine najnoviju zbirku muzeja 21. oktobar.

„Izloženi su radovi umetnika iz Italije , Hrvatske, Makedonije, Poljske ali naravno i iz Srbije. Zapravo ono što je najznačajnije da je sve više popularno u svetu i sve više se akcenat stavlja na uloge muzeja i galerija u građenu tih mostova posebno u jednom multikulturalnom regionu kao što je naše“, rekla je Katarina Babić, istoričarka umetnosti.

U narednih meseca dana građani Kragujevca imaće priliku da pogledaju ova dela koja će narednim generacijama predstavljati pravo kulturno-istorijsko svedočanstvo jednog vremena.

 

Izvor :  „RTV“

Post Author: Milan

Ostavi komentar