Grafike i skulpture Milana Blanuše u Galeriji „Rima“

Izložba grafika i suklptura Milana Blanuše, profesora emeritusa novosadske Akademije likovnih umetnosti, biće otvorena u utorak, 15 oktobar, u Galeriji „Rima“ u Kragujevcu.

Okosnicu izložbe, koju možete pogledati do 10 novembra,  čini grupa najnovijih grafika u čijem se središtu nalaze Blanušine prepoznatljive figure muškaraca u poslovnim odelima kojima umetnik dijagnostikuje nestajanje identiteta kod čoveka današnjice i skreće pažnju na dehumanizaciju savremenog društva.

Milan Blanuša je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1967, na Odseku za slikarstvo, u klasi profesorke Ljubice Sokić. Postdiplomske studije završio je na Državnoj visokoj školi za likovne umetnosti u Braunšvajgu (1967-1971). Specijalizovao je grafiku na Državnoj visokoj školi za  likovne umetnosti u Frankfurtu na Majni 1978. godine. Samostalno izlaže od 1968. godine, a do danas je priredio preko pedeset izložbi slika, crteža, grafika i skulptura, u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva među kojima su i Nagrada Oktobarskog salona za slikarstvo (1978), Zlatna paleta ULUS-a (1992), Politikina nagrada (2000), Veliki pečat Grafičkog kolektiva (2001), Nagrada Sava Šumanović (2005), Nagrada grada Beograda (2017).

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar