Gradski dečiji hor „Mali Liceum“ gostovao u Bidgošču

U okviru saradnje dva grada pobratima-Bidgošča (Poljska) i Kragujevca (Srbija),  Gradski dečji hor „Mali Liceum“ Muzičkog centra iz Kragujevca  je od 20 – 26.11.2023.  boravio u Bidgošću na poziv Ane Matijević Komorovske koja zastupa Dom kulture 5,  kao dirigent orkestra Fordonska kamerata.

Deca iz Bidgošća i Kragujevca zajednički su spremili dva ciklična dela „Svita polska“ i „Svita srpska“ poljskog kompozitora Pjotra Komorovskog. Radi se o vokalno-instrumentalnom delu pisanom za dečji hor i orkestar u mešovitom sastavu (flaute, gitare, violončelo, klavir i perkusije) koje je spremljeno u kratkom roku. Dirigovala je Ana Matijević Komorovska.

Hor su pripremili Biljana Božić i Marko Nešić.Zadovoljstvo publike za odlično izvođenje 24.11. je kulminiralo stajaćim ovacijama u punoj sali Univerziteta Kopernikanum.

Pre koncerta upriličen je prijema u Gradskoj kući gde su našu delegaciju primili čelni ljudi grada. Direktorka Muzičkog centra Jelena Stanić Stefanović i Marko Nešić prisustvovali su izložbi” Folk art young slavs” priređenoj na Univerzitetu. Radi se o izložbi crteža i grafika učenika iz četiri zemlje: Ukrajine, Poljske, Slovačke i Srbije. Našu zemlju su predstavili radovi učenika OŠ „Milutin i Draginja Todorović“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar