Gradski dečiji hor „Mali Liceum“ gostovao u Bidgošču

Gradski dečji hor „Mali Liceum“ Muzičkog centra iz Kragujevca, sa dirigentkinjom mr Biljanom Božić i asistentom Markom Nešićem je u periodu od 20. do 27. 11. 2023. godine gostovao u Poljskoj u okviru saradnje dva grada pobratima, Bidgošča i Kragujevca.Kragujevčanka, koja dugi niz godina živi u Bidgošču, Ana Matijević-Komorovska, dirigentkinja orkestra Fordonska kamerata osmislila je još jedan u nizu projekata saradnje ansambala Bidgošča i Kragujevca. Pored Ane, realizaciji projekta doprinele su Joanna Zataj-Ross, pomoćnica gradonačelnika Bidgošća za međunarodnu saradnju i Jelena Stanić-Stefanović direktorka Muzičkog centra iz Kragujevca. Projekat je finansirao grad Bidgošč, a putni troškovi su finansirani sredstvima grada Kragujevca opredeljenim Muzičkom centru i donacijom Dak music shop-a.

Na premijernom koncertu 24. 11. 2023. u punoj sali Univerziteta Kopernikanum, pod dirigentskom rukom Ane Matijević-Komorovske izvedena su dva ciklična vokalno-instrumentalna dela pisana za dečji hor i orkestar u mešovitom sastavu Svita Kujavska i Svita serbska, poljskog kompozitora Pjotra Komorovskog. Zadovoljstvo publike kulminiralo je stajaćim ovacijama što je bila potvrda visokog nivoa izvođenja Malog Liceuma i Gordonske kametare, srpske i poljske dece.

Naš hor je na koncertnoj turneji imao bogat program ispunjen i drugim aktivnostima od obilaska grada Bidgošča, muzeja, Filharmonije, Univerziteta, preko kreativne radionice pravljenja slatkiša, do posete operskoj predstavi iz repertoara Opera Nove u Bidgošču. Čelni ljudi grada su za članove „Malog Liceuma“ i Fordonske kamerate u svečanoj sali opštine Bidgošč,upriličili prijem na najvišem nivou, a naš hor je spontano pesmom na poljskom jeziku uzvratio na srdačno gostoprimstvo

Post Author: Milan

Ostavi komentar