„Fresкe Кosova i Metohije“ u Narodnom muzeju

Sutra u 13 časova, u Narodnom muzeju Kragujevac, svečano će biti otvorena izložba „Freske Kosova i Metohije“, u organizaciji Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu. Autor je Bojan Popović, kustos Narodnog muzeja u Beogradu, a povod izložbe je obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.
Na izložbi će biti prezentovane 22 kopije fresaka velikog formata, koje su radili vrhunski kopisti i pet natpisa. Ova kulturna dobra nalaze se u manastirima Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Dečani i Gračanica – četiri spomenika koji su na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a. Autor izložbe je Bojan Popović, kustos Narodnog muzeja u Beogradu.
Кoncepcija izložbe podrazumeva didaktički, afirmativan diskurs, uperen na upoznavanje – prezentaciju fresaka Кosova i Metohije. Preko izbora eksponata složenost i raznolikost teme jasno je osvetljena. Кosovo, uz Rašku, temelj je srednjovekovne države i osnov identiteta.
Narodni muzej u Кragujevcu ovom kako duhovno, tako i kulturološki izuzetno vrednom izložbom za srpski narod daje svoj doprinos obeležavanju dva jubileja, predstavljajući kulturnu baštinu našeg naroda kroz dela koja su ugrožena i do kojih se teško može doći.
Izložba traje do 31. marta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar