Festival “Ludi Rakun” 26. avgusta u Domu omladine

Memorijalni rok festival „Ludi Rakun“,peti po redu, biće održan u letnjoj bašti Doma omladine, 26. avgusta 2022, od 20 sati. Festival je posvećen Luki Krstiću, pevaču i basisti kragujevačkog benda „The Evil One“, koji je izgubio život u saobraćajnoj nesreći na ostrvu Kos, gde je radio kao instruktor ronjenja, 30. avgusta 2016.godine.

Kao i svake godine, ulaz je slobodan, a ove godine Luki u čast, na bini letnje baste Doma omladine nastupiće:

My Own Word, autorski Kragujevački bend oformljen 2015-e godine. Žanr se može definisati kao kombinacija pop panka i alternativnog roka. Ideju pokreće frontmen Stefan Mikić u aprilu 2015-e godine, ali bend zapravo počinje da funkcioniše tek krajem iste godine kada u bend ulazi bubnjar Mladen Mirčić. Bend funkcioniše u četvoročlanoj postavi od 2015-e do 2018-e godine. Tokom ovog perioda bend je snimio i objavio single pesmu sa spotom ,,Breaking Out’’ i nastupao na mnogobrojnim koncertima i festivalima od kojih se izdvaja učešće na festivalu MEGAFON Music Live 05 u Kragujevcu, koncerti sa ChBS-om, itd. Veliku prekretnicu u tom periodu označava ulazak basiste Stefana Veličkovića. Njegovim ulaskom bend dobija na novom, ozbiljnijem, izrazu što vremenom dovodi do potrebe da se prvobitno ime benda ,,Prank’’ promeni u ,,My Own Word’’. Zbog raznih okolnosti, ličnih obaveza i izlaska tadašnjeg solo gitariste iz benda, bend pravi pauzu u periodu od 2018-2022 godine. Međutim tri pomenuta člana prave reunion početkom 2022 godine. Problemi u ovom periodu su se prvenstveno svodili na čestu promenu solo gitariste, ali u bend ulazi Vojin Vuković, njegovim dolaskom bend uspostavlja stabilnu četvoročlanu postavu i aktivno se sprema za buduće poduhvate.

Despite the noise, nastao 2020. godine kao projekat Predraga Spasojevića (Dead Joker) i Igora Mirkovica (Progression of a live). Kasnije se priključuju Vladimir Lazarević ( Lur, Čbs) i Duško Jovanović (Larska, Trula Koalicija). Zvuk benda je hard core/metal.

Claymorean , hevi metal bend iz Lazarevca koji je svoj život započeo 18. juna 2014. godine, izrodivši se iz pepela nekadašnjeg kultnog benda Claymore. Claymorean se prevashodno bavi stvaranjem autorskog muzičkog materijala, čije izvorište možemo pronaći u tradicionalnom hevi metal zvuku bendova poput Black Sabbath, Judas Priest, Manilla Road, Riot, Iron Maiden i Manowar, ali i u ostalim podžanrovima hevi metal muzike, kao što su power, doom i epic metal. Bend je do sada objavio 3 studijska albuma: “Unbroken” (2015), “Sounds from a Dying World” (2017) i “Eulogy for the Gods” (2021), za izdavačku kuću Stormspell Records, a 2022. godine objavljen je i prvi živi album benda pod nazivom “Alive in Vultureburg”, koji je snimljen tokom premijernog nastupa Claymoreana u Kragujevcu. Claymorean nastupa u postavi: Dejana Garčević – vokal; Vladimir Garčević – gitara i prateći vokal; Vladimir Novaković – gitara; Goran Garčević – bas gitara i Marko Novaković – bubnjevi.

JENNER, heavy/ thrash metal bend iz Beograda osnovan decembra 2013. godine. Bend je osnovan kao kvartet, a pored sestara Aleksandre na gitari i Marije na bubnjevima, u bendu su bile pevačica Anđelina Mitić i basistkinja Jana Bacić. U ovoj postavi Jenner je svirao po lokalnim klubovima obrade svojih omiljenih heavy metal bendova kao što su Warlock, Judas Priest, Grim Reaper… Marta 2014. Jenner osvaja snimanje pesme u studiju Citadela Sound Production na festivalu „Hoću da snimim pesmu“ i okreće se malo tvrđem zvuku i pisanju autorskih pesama. U njihov repertoar sada ulaze i obrade bendova Agent Steel, Megadeth, Overkill, Anthrax. Ubrzo Jana napušta bend i njeno mesto zauzima basistkinja Mina Petrović koja sa bendom ulazi u studio i snima demo pesme „Hear the Thunder Roar“ i „On the Judgement Day“. Godine 2015. bend se prijavljuje na takmičenje demo bendova na 49. Zaječarskoj Gitarijadi. Iako ostaje bez značajnog plasmana, bend osvaja velike simpatije publike, što im otvara vrata u daljoj muzičkoj karijeri. Jenner dalje nastavlja sa uspešnim svirkama i posvećuje se pisanju svog prvog albuma. Usled Marijinog trudničkog i porodiljskog odsustva, bendu se na kratko priključuje bubnjarka Selena Simić koja sa bendom ulazi u studio i snima album. Februara 2017. objavljuju svoj prvi full-length album po imenu „To Live Is To Suffer“ za francusku izdavačku kuću INFERNO Records. Album se sastoji od 8 brzih i energičnih pesama koje su odlično prihvaćene od strane publike. Marija se vraća u bend, međutim, nakon promocije albuma, Mina napušta bend i na njeno mesto dolazi Nevena Ilić. Nakon nekog perioda bend odlazi na privremenu pauzu zbog ponovnog trudničkog odsustva Marije, a zatim i Nevene. Ta pauza dovela je do gubitka entuzijazma među članovima benda, što je rezultiralo izlaskom iz benda pevačice Anđeline Mitić. Aleksandra odlučuje da pored gitare preuzme i ulogu pevačice i snima novi EP „The Test of Time“ uz pomoć bubnjara Nikole Simonovića. Ovog puta bend nastavlja kao trio koji čine Aleksandra, Marija i basistkinja Katarina Henc. Marta 2020. uoči COVID-19 pandemije, bend objavljuje svoje drugo izdanje, EP „The Test of Time“ ponovo za i izdavačku kuću INFERNO Records. EP sadrži dve autorske pesme “Night Without Dawn” i “The Test of Time”, ali i obradu pesme “Young & Proud” beogradskog benda Demoniac. Naredne godine, juna 2021. za izdavačku kuću Burning Sun Records iz Mađarske, bend izdaje eksluzivni ograničeni tiraž kaseta „Demo 2015“ koji sadrži dve demo pesme snimljene 2015. godine, zajedno sa live izvođenjem jedne pesme. Ubrzo nakon izlaska EP-a Marija i Katarina izlaze iz benda i u septembru 2021. Aleksandri se definitivno pridružuju Selena Simić za bubnjevima i Anja Mirković na bass gitari i u ovoj postavi bend ponovo aktivno kreće sa svirkama po Srbiji i regionu i nastavlja rad na novom albumu.

Podsećamo, heavy/thrash metal sastav The Evil One osnovan je 2005. godine u Kragujevcu od strane trojice lokalnih ljubitelja metal zvuka.

Kako kaže zvanična biografija, glavna ideja iza cele priče bila je – da nema nikakve ideje, već da sve bude spontano i haotično do samog kraja. “Nismo želeli da širimo nikakve idiotske poruke, već jednostavno, hteli smo da sviramo muziku koju volimo”. The Evil One je zamišljen kao tribute bend legendarnom Venomu, ali su vremenom osmišljene prve autorske numere i rezultat je bio demo Watch Me Rape Your Girlfriend iz 2013. godine, te tri godine kasnije i prvi full length – Murder Roll at the Lovers Lane.

Ubrzo nakon završetka poslova na albumu, pevač i basista benda Luka Krstić poginuo je u saobraćajnoj nesreći, te je ostatak ekipe odlučio da bend prestane sa radom.

“Luka je bio istinski prijatelj, otelotvorenje rokenrola. Veoma će nam nedostajati. R.I.P. Luka”, naveli su tada iz benda.

Prvo izdanje festivala “Ludi Rakun” organizovano je 9. septembra 2017. u Zastavinoj bašti, čime je Luka Krstić dobio svoj rock festival, koji će uprkos svemu, biti realizovan svake godine u Kragujevcu u danima njegove pogibije, u Domu omladine .

Luki u čast, do sada su svirali- Steel Hornet, Zigot, Dead Joker, Motorcharge, Larska, Forever Storm, Nikom Ništa,My Own Word,KBO, Dishumany, Stone Slipper, Zvoncekova Bilježnica, Motorcharge, Chemical Tomb…

Post Author: Milan

Ostavi komentar