Festival angažovane poezije u Kragujevcu

Prvi Festival angažovane poezije održaće se od 18 – 20. novembra u Domu omladine Kragujevac i KC UMMUS, u organizaciji udruženja Kolektiv  SKLOPKA.

Tokom tri festivalske večeri publici će se predstaviti četvoro etabliranih angažovanih pesnikinja i pesnika iz Srbije i regiona (Ivana Maksić, Antej Jelenić, Bojan Samson, Vladan Šipovac), četvoro mladih i perspektivnih pesnika iz Srbije (Svetlana Savić, Aida Camović, Zlatko Stevanović, Katarina Kovačević) i troje najmlađih kragujevačkih pesnikinja i pesnika u povoju (Milica Lisica, Aleksandra Sekulić i Stefan Nestorović).

Osim čitanja poezije, program  festivala obuhvata i predstavljanje zbornika angažovane poezije Progovorite, u kome su zastupljene učesnice i učesnici  festivala, tribine o značajnim artivističkim temama, performans trupe Kabare Nebula i otvoreni mikrofon, kao i nastupe Filimana,  benda Bauk i grupe CD Ministar i Grupa ljudi.

Festival angažovane poezije je deo projekta Kultura za demokratiju i predstavlja prvi festival u Srbiji sa fokusom na poeziju koja direktno izlaže i istražuje društveni kontekst, odražava širu stvarnost položaja umetnika unutar tog konteksta, ukazuje na moguće alternativne modele i pretpostavlja interakciju sa publikom. Festival promoviše regionalnu razmenu uticajnih autorki/autora i afirmaciju mladih umetnika.

Kolektiv SKLOPKA je mlada kragujevačka nezavisna organizacija koja afirmiše i neguje kolektivitet u umetnosti i razvija alternativne oblike obrazovanja. Do sada je realizovala projekte:  „Zemlja za stihove” (obilazak pet kragujevačkih sela sa ciljem oživljavanja seoskih domova kulture, a kroz promovisanje klasične, zavičajne i autorske poezije četvoro mladih i afirmisanih pesnika/kinja (Ivane Maksić, Violete Tomić, Željka Jovanovića i Damira Nedića) i twining program razmene sa Festivalom Poligon iz Mostara (program je sprovela regionalna platforma Kooperativa, a podržala Evropska Unija).

Projekat Kultura za demokratiju pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, projekat Kultura za demokratiju podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Projekat podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt  fond.

Post Author: Milan

Ostavi komentar