“Erotika” Ive Prlinčević u Domu omladine

Izložba akvarela i kombinovane tehnike na papiru “Erotika”, autorke Ive Prlinčević, biće otvorena 27. marta u 20 sati u Galeriji Doma omladine Kragujevac.

Radovi Ive Prlinčević iz ovog opusa su malog formata (20x30cm), najčežće crteži, akvareli i slike, ulja na platnu. Kolorističke, izrazito zvučne fascinacije, snažnog crteža, sugestivno deluju na posmatrača, uvlačeći ga u sopstvenu igru.Njene linije su sa crteža i slika prognale suvoparne, stručne, pa i nelagodne termine kopulacije, masturbacije, felacija i sličnog.

Temu erotike Iva Prlinčević sigurno i vrlo proživljeno predstavlja gledaocu, provocirajući ga na najhumaniji mogući način, zapravo dajući mu ono što mu uvek i za svagda pripada.

Kao oličenje istinske erotike u prvi plan izbija Zagrljaj. U tom zagrljaju, zahvaljujući slikarskom umeću autorke, dvoje uvek iznova postaju jedno, a seksu se, paradoksalno, daje dimenzija nevinosti

Duboka erotska ljubav muškarca i žene je praiskonska, egzistencijalna, i večita, dokle god oni postoje kao mogući parovi.

Autorkini uzori se mogu naći u širokom spektru minulih civilizacija, od indijske do antičke Grčke. Kod svih njih, erotika je postojano čuvala svoje mesto u sferi sakralnog i istančanog, nikada se ne sunovraćujući u puku profanu oblast grube pojavnosti. Tako je Iva Prlinčević povratkom na drevno i izvorno dala erotici novi život, a možda na taj put izvela i buduće stvaraoce.

Post Author: Milan

Ostavi komentar