Deveto izdanje VIBE festivala i 23. Internacionalni džez festival

Kragujevac je od danas do nedelje 28. avgusta domaćin dva festivala. Deveti VIBE festival elektronske muzike počinje večeras u prostoru Kneževog arsenala, a sutra uveče u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije – 23. Internacionalni džez festival.

Kao i prethodnih, tako je i ove godine Grad podržao ideje organizatora ta dva festivala koji su u prethodnom periodu obeležili muzičku scenu grada Kragujevca, a verujem da će tako biti i nadalje, kazao je na konferenciji za medije Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu. To je jedan od razloga što je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka pre par godina okarakterisao muzičku scenu grada kao scenu alternativnih muzičkih izraza, grad u kome svaki posetilac može da pronađe nešto za sebe. Ovo su festivali koji okupljaju različitu publiku, tako da bez obzira što u terminu održavanja ima preklapanja, verujem da će podjedanko biti posećeni.

Naša je želja da u okviru kulturnog leta zajednički promovišemo kulturne sadržaje koje organizuju ustanove kulture, ali i udruženja građana, koja podržavamo kroz konkurse za finansiranje i sufinansiranje projekata. Grad će uvek biti tu da prepozna i podrži dobre i inovativne ideje i nadam se da će tako biti i u narednom periodu, poručio je Bjeletić.

Deveto izdanje VIBE festivala, počinje večeras u prostoru Kneževog arsenala. Prema rečima organizatora Lazara Delibašića izuzetno je važno što je grad Kragujevac prepoznao potencijal i mogućnost da se takav festival razvija. Upravo smo takvim festivalom dobili na šarenolikosti i mogućnosti da širimo kulturnu ponudu grada. Pred nama je deveto izdanje festivala, očekuju nas tri festivalska dana, na tri muzičke bine i program u kome učestvuje preko 30 izvođača. Imamo goste koji dolaze iz svih krajeva Srbije i mislimo da je izdanje koje je pred nama najbolje koje smo imali do sada.

DŽez festival, ove godine pod sloganom Summer Jazz , od 26. do 28. avgusta u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije predstaviće publici savremenu evropsku džez scenu. Festival će otvoriti Miško Plavio Trio, a druge večeri nastupa Slatec, bend iz Nemčake koji donose tehno džez, tako da osim što promovišemo mlade autore i njihovo stvaralaštvo, uspeli smo da donesemo i različitu vrstu džez zvuka, istakla je Verica Nerić direktorka DŽez festivala. Poslednje veče od 20 časova je rezevisano za Jasna Jovićević Quinery, a od 21 sat nastupiće Antonie & Off Ground Ensemble iz Severne Makedonije

Svi koncerti počinju u 20 časova. Organizator DŽez festivala je Art Kvart uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, grada Kragujevca i Gete instituta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar