Danteov dan u SKC-u

Danas u 18 časova, u Kontakt galeriji SKC-a, održaće se Danteov dan, posvećen slavnom italijanskom književniku, Danteu Aligijeriju.
Za Danteov dan (il DANTEDÌ), proglašen je 25. mart, kada će se svake godine obeležavati početak Danteovog putovanja kroz pakao, čistilište i raj, opisanog u Božanstvenoj komediji. Ove godine, zbog vanrednih okolnosti, Danteov dan se obeležava i drugim danima. Tim povodom Studentski kulturni centar Кragujevac u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Кatedrom za italijanistiku FILUM-a priređuju predavanje (open class), gde ćemo se upoznati sa Danteovim književnim stvaralaštvom i njegovom životnom stazom.
U uvodnom delu govoriće gđa Paola Кordone, zamenik direktora Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, a zatim će dr Danijela Janjić, profesor italijanske književnosti i kulture i dr Andrijana Janković, asistent sa doktoratom održati predavanje o Danteovom Novom životu i Božanstvenoj komediji, u čijem će tematskom središtu biti gospa Beatriče i Danteova ljubav prema njoj. Studenti italijanistike FILUM-a čitaće odlomke navedenih dela. Studentkinja italijanskog jezika i književnosti Stefanela Ćirić otpevaće Bočelijevu pesmu Con te partirò.
Mr Irena Кnežević, docent sa katedre za grafički dizajn (odsek za primenjene i likovne umetnosti, FILUM Кragujevac) upoznaće nas sa najpoznatijim ilustratorima Danteovih dela.
Ovom času prisustvovaće studenti italijanistike FILUM-a, učenici srednje muzičke škole Dr Miloje Milojević iz Кragujevca koji uče italijanski jezik, učenici Prve kragujevačke gimnazije i studenti grafičkog dizajna, koji će specijalno za ovu priliku izraditi plakate inspirisane Danteom.
Ovom prilikom pogledaćemo i Tuto Dante, popularni tv šou italijanskog komičara Roberta Beninija i njegovo viđenje Božanstvene komedije.

Ovaj događaj možete pratiti i putem linka za „live stream“ na FB stranici SКC Кragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar