Član veća za kulturu Miljan Bjeletić čestitao Narodnom muzeju Šumadije nominaciju za nagradu Muzej godine ICOM-a Srbije

Ususret Međunarodnom danu muzeja direktor Narodnog muzeja Šumadije Miloš Jurišić, dobio je poziv da prisustvuje dodeli Povelje o nominaciji Muzeja godine koja će se održati 18. maja u Beogradu.

Prethodna 2022. godina bila je jedna od najuspešnijih za kragujevački Narodni muzej. Ralozi nominacije su sledeći: posle više od dve decenije nebrige, čitav prostor Amidžinog konaka je ponovo otvoren za posetioce zahvaljujući projektima koje je finansiralo Ministarstvo kulture, izuzetnim zalaganjima zaposlenih i podršci koju je Muzej imao u Gradskoj upravi. Nova stalna postavka sa multimedijalnim sadržajima o hronologiji istorijskog razvoja grada Kragujevca „Od srednjevekovnog trga do prestone varoši“ bila je okosnica razloga za nominaciju Narodnog muzeja Šumadije. Takođe, u istoj godini je promovisana monografska publikacija o sedam decenija rada Muzeja, otvorena je nova postavka u Kući Svetozara Markovića, Galerija Nikole Koke Jankovića je dobila prestižno međunarodno priznanje Foruma slovenskih kultura, realizovani su brojni drugi projekti i izložbe uključujući i dobro osmišljene inkluzivne sadržaje. Izvršeno je rebrendiranje Ustanove u Narodni muzej Šumadije.

ICOM Srbija je nacionalni ogranak Međunarodnog saveta muzeja u Republici Srbiji, koji predstavlja deo međunarodne organizacije muzeja i muzejskih profesionalaca posvećenih očuvanju, zaštiti i predstavljanju svetskog prirodnog i kulturnog nasleđa (materijalnog i nematerijalnog) najširem društvu. ICOM predstavlja mrežu od 32.000 članova iz 172 države, 117 nacionalnih komiteta i 31 internacionalnim komitetom koji su posvećeni različitim aspektima muzejskog rada i zaštiti kulturnog nasleđa. Stručnjaci Međunarodnog saveta muzeja Srbije su prepoznali rezultate i nominovali Narodni muzej Šumadije kao jedan od pet najboljih u prethodnoj godini u našoj zemlji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar