„Brazil nije za početnike“ u SKC-u

U Kutiji šibica kragujevačkog Studentskog kulturnog centra večeras će biti održana promocija knjige „Brazil nije za početnike“ novinara Predraga Dragosavca. Promocija počinje u 19 časova.

Knjiga „Brazil nije za početnike“ čitaocima realno, lepim narativnim stilom dočarava Brazil. Saznajemo kako žive ljudi u Brazilu, vrlo interesantne istorijske podatke, ali i savremene društvene procese i kretanja u petoj po veličini zemlji sveta… “, napisala je u kratkoj recenziji Nevena Konstantinović, novinarka Radio Beograda, dok Roman Balvanović, iz Jugoslovenskog udruženja latinoamerikanista, knjigu definiše kao kombinaciju putopisa i eseja i mešavinu zapažanja, utisaka, priča, razmišljanja, fakata i stavova. “Tekst je zanimljiv, svež, iskren, a jezik – spontan, govorni, nepretenciozan…

„U jedinstveni melanž suptilno su utkane opaske, komentari, citati, zapisi, pesme. Nađene su dodirne tačke između naše zemlje i Brazila čime se tka jedna lepa veza”, kaže Balvanović.

Naslov knjige je citat “izreke” Antonija Karlosa Žobima, na koricama je ispisan kaligrafijom brazilskog pixaçao grafita, dok ilustracija predstavlja “re-miks” čuvene slike “Abaporu” brazilske modernističke slikarke Tarsile do Amaral. Na jeziku Tupija, starosedelaca Brazila, abaporu znači “čovek koji jede ljude” i ta slika Tarsile do Amaral bila je ilustracija uz “Antropofagijski manifest” pesnika Osvalda de Andradea, koji je slavio brazilski “kulturni kanibalizam”, odnosno hibridnost brazilske kulture. Moglo bi da se kaže da je ideja “kulturnog kanibalima” nit koja se provlači kroz celu knjigu.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar