Bjeletić i Maslovarić o izdavačkoj delatnosti i kulturnoj sceni grada

Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu susreo se s piscem Vidakom Maslovarićem, članom Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije i dobitnikom pesničke nagrade „Vojislav Brković“ za knjigu „Nevidljivi izumitelji budućnosti“. Teme razgovora bile su izdavačka delatnost i kulturna scena grada Kragujevca – pomaci koji su učinjeni u ovim oblastima, kao i načini da se one obogate i unaprede.

S piscem Vidakom Maslovarićem smo razgovarali o koracima koji su učinjeni na kulturnoj sceni grada Kragujevca, s posebnim osvrtom na izdavačku delatnost, kazao je Bjeletić. Grad Kragujevac od 2019. godine izdvaja izdašna finansijska sredstva putem konkursa za finansiranje novih naslova kragujevačkih autora, po čemu je diferentan u odnosu na ostale gradove.

Pokrenuli smo inicijativu koja je već dala rezultate, a to je da nagrađivani učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Kragujevca dobijaju poklone u vidu knjiga kragujevačkih autora. Inicijativa je pokrenuta i za osnivanje nove knjižare u Kragujevcu i verujemo da će se taj projekat realizovati u narednih nekoliko meseci. To će biti jedan lep kutak namenjen Kragujevčanima u kojem će moći da pročitaju nove naslove kragujevačkih autora, gde će moći da kupe knjige koje budu izabrali.

Saradnju sa Udruženjem književnika Srbije ćemo u narednom periodu precizirati kroz dokument i imaćemo jasne aktivnosti koje ćemo sprovoditi u smislu promocije kragujevačkih pisaca na kulturnoj sceni grada Beograda. Cilj nam je da Kragujevac bude još ozbiljnije relevantno mesto okupljanja ne samo naših stvaralaca, već i iz Beograda, kao i da najeminentniji pisci današnjice dođu i u naš grad, zaključio je Bjeletić.

Težište našeg razgovora je potpisivanje protokola o trajnoj saradnji Ustanove kulture „Koraci“ i Udruženja književnika Srbije, kazao je Maslovarić. Nastupaćemo zajedno na sajmovima, praviti manifestacije u Kragujevcu, Beogradu i u drugim gradovima. U izdavačkoj delatnosti, o čemu smo opširnije razgovarali, ima mogućnosti da Udruženje književnika Srbije i Ustanova kulture „Koraci“ budu suizdavači onoga što je najbolje u savremenoj srpskoj književnosti.

Inače, pisac Vidak Maslovarić je sekretar Odbora za međunarodnu književnu saradnju i glavni i odgovorni urednik kultne književne tribine Francuska 7. Dobitnik je pesničke nagrade „Vojislav Brković“ za knjigu „Nevidljivi izumitelji budućnosti“. Za ovu knjigu Maslovariću je pripala i nagrada „Đurin šešir“, kao i još nekoliko pesničkih priznanja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar