Audio izložba Jasenovac: Logor smrti. Zemlja živih

Spomen-park „Kragujevački oktobar“ organizuje Audio izložbu „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“, koja će biti otvorena u Muzeju „21. oktobar“ 01. septembra u 14 časova. Izložba donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac. Izložba je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj. Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča – omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube.

Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru. Izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi logora Jasenovac. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac. Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin, koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja. Dizajn zvuka koji predstavlja centralni element iskustva izložbe potpisuje Natalija Strahinić. Autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević. Na izložbi će biti izložena i interaktivna instalacija „Gvozdena knjiga“ čiji je autor Viktor Kiš. Poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života.
**** Važna napomena : Mobilni telefon i slušalice su neophodni tokom izložbe. Molimo vas da ukoliko je moguće, ponesete svoje slušalice kako bi slušali priče. Ukoliko međutim to i ne učinite, organizatori su obezbedili ograničen broj slušalica, koje će biti dezinfikovane i bezbedne za upotrebu – u skladu sa epidemiološkim merama.

Organizator izložbe: Spomen-park „Kragujevački oktobar“
Partner projekta: @Muzej žrtava genocida
Nosilac projekta: @NextGame
Koproducent: @Galerija Štab, Marko Brun
Veb aplikacija: Oblačak, Nenad Šćekić
Animacija i video: Darko Duckin
Stručni saradnici: Jasmina Tutunov Trifunović, stručni saradnik
Istraživači: Vladimir Lužnjanin, Nikola Zobenica, Miloš Dimić Izložbu pomogli: Avala Studios
Projekat „Virtuelni muzej Jasenovca“ finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Veb adresa projekta: www.logorjasenovac.rs

Post Author: Milan

Ostavi komentar