„Arsenal fest iz druge perspektive“ u organizaciji “Foruma” i Foto kluba “Kragujevac”

Na tri istaknute lokacije u gradu – na Đačkom trgu, u Velikom parku i Pešačkoj zoni postavljeni su panoi sa fotografijama koje su polaznici projekta “Inkluzivna foto radionica” kreirali uz pomoć članova Foto kluba “Kragujevac”.

Već treću godinu, u organizaciji “Foruma” i Foto kluba “Kragujevac”, pod pokroviteljstvom grada, javni prostor dobija umetničku dimenziju, a prema rečima organizatora u planu je da se sa ovakvim i sličnim aktivnostima nastavi i sve u cilju uspostavljanja dijaloga umetnosti i javnosti.
Projekat “Od inkluzivne foto radionice do izložbe – Arsenal fest iz druge perspektive” daje mogućnosti osobama sa invaliditetom da se kreativno izraze i ravnopravno učestvuju u stvaranju umetničkog i kulturnog života grada.
Održavanjem foto radionica mladi sa invaliditetom stiču teoretska znanja, praktične veštine, ali na neki način i osnažuju jer javno izlažu svoje potencijale i sposobnosti.
“Specijalno dizajnirani mobilni foto panoi na tri lokacije u gradu predstavljaju jedinstveno mesto za promociju stečenih veština OSI ali i upoznaju širu javnost sa njihovim kreativnim, estetskim i umetničkim potencijalima”, rekao je Vladimir Marković, direktor “Foruma mladih sa invaliditetom” i koordinator projekta.
Uz stručnu podršku članova, iskusnih fotografa Foto kluba “Kragujevac” održavaju se radionice na kojima polaznici stiču praktična i teorijska znanja o značenju i upotrebi fotografskog medija kao dokumentarne, life fotografije, fotožurnalizma i savremene umetničke fotografije kao i tehnikama izrade digitalne fotografije, njene obrade u različitim programima ali i njenoj istoriji i estetici.
Foto radionice iz godine u godinu okupljaju sve veći broj polaznika, mladih ljudi koji se prvi put sreću sa profesionalnom opremom za fotografiju i sve veće interesovanje daje i bolje rezultate.
“Fotografija kao medij ima potencijal za podizanje kreativnih i umetničkih kapaciteta osoba sa invaliditetom. Ona je primerena položaju i mogućnostima osoba sa telesnim invaliditetom i nadam se da ćemo nastaviti da ih održavamo jer svi podjednako uživamo u tome”, rekao je Ivan Stojanović iz Foto klub “Kragujevac”.

Post Author: Milan

Ostavi komentar