„Alis i gradonačelnik“ u SKC-u

Sutra od 20 časova u Kontakt galeriji SKC-a, biće prikazan film francuskog režisera Nikolasa Parisera, „Alis i gradonačelnik“.
Ovaj film je na festivalu u Kanu 2019. nagrađen glavnom nagradom u selekciji Directors fortnight.
Sinopsis:
Pol Terano, gradonačelnik Liona, drugog po veličini grada u Francuskoj, posle skoro 30 godina bavljenja politikom ostaje bez ideja i zapada u krizu koju opisuje kao egzistencijalnu prazninu, kao automobil snažnog motora, ali bez goriva. Dobre vesti su da, kada njegova inspiracija presuši, na scenu stupa Alis. U gradsku kuću Liona stigla je pravo sa Oksforda na radno mesto koje više ne postoji, ali je zato za nju kreirano novo – smišljanje ideja za gradonačelnika. Njena prva lekcija njemu je lekcija o skromnosti koju gradonačelnik voli da praktikuje, ali joj u isto vreme i sugeriše, da, kao lider ne može baš uvek da bude skroman jer dobri lideri su inspirativni i moraju da budu vidljivi. Rasprave između sredovečnog Pola i Alis su fantastične razmene svega između onog koji ima bogato iskustvo više i nje koja ima puno ideja. Ovi dijalozi dve dijametralno suprotne ličnosti okrenuće njihov svet naglavačke.

O reditelju
Nikolas Pariser je rođen 1974. godine u Parizu. Nakon studija prava, filozofije, istorije umetnosti i filma, postaje filmski kritičar za magazin Sofa početkom 2000-ih. Nakon toga ostvaruje četvorogodišnju saradnju sa rediteljem Pjerom Risintom. 2008. godine režira svoj kratkometražni film Dan kada je Segolen pobedila, koji prati aktivistkinju Socijalističke partije, na dan kada je Nikola Sarkozi izabran za predsednika Francuske. Godinu dana kasnije režira srednjemetražni politički film Republika i osvaja nagradu Žan Vigo 2010. godine. Velika igra, njegov prvi dugometražni film se 2015. godine našao u selekciji Stvaraoci današnjice na Lokarno filmskom festivalu. Njegov drugi dugometražni film Alis i gradonačelnik prikazan je u okviru programa Petnaest dana autora na Kanskom festivalu.
Ulaz je besplatan.

Post Author: Milan

Ostavi komentar