75 godina Narodnog muzeja Šumadije Kragujevac

Otvaranjem dokumentarne izložbe u Malom likovnom salonu Narodni muzej Šumadije obeležio je 75 godina od osnivanja.  Za izložbu je korišćena fotodokumentacija i građa Narodnog muzeja Šumadije a koncipirana je kao dokumentarna sa multiimedijalnim segmentima i izdvojenim događajima od značaja za ustanovu i muzejsku delatnost u Kragujevcu od njenog osnivanja do danas. Autor Miloš Jurišić izložbu je posvetio svim pregaocima koji su svojim radom i trudom doprineli očuvanju kulturnog nasleđa grada Kragujevca i Šumadije.

Govoreći o nastanku i razvoju Narodnog muzeja u Kragujevcu, Miloš Jurišić, autor izložbe i direktor Narodnog muzeja Šumadije u svom obraćanju i otvaranju izložbe, istakao je da su poslednjih pet godina postavljeni novi standardi u oblasti kulturne i muzejske delatnosti na širem planu. Za stalnu postavku u Galeriji Nikole Koke Jankovića dobijeno je priznanje od strane međunarodnog žirija Foruma slovenskih kultura. Nove postavke otvorene su u Amidžinom konaku, Staroj skupštini, Kući Svetozara Markovića, Petrovoj vodenici, Konaku kneza Mihaila, podsetio je Jurišić i dodao da je Muzej prošle godine bio inicijator i nosilac programskih aktivnosti Dani kneza Mihaila povodom obeležavanja 200 godišnjice rođenja srpskog vladara. Tim povodom urađena je nova multimedijalna tematska postavka otvorena na dan rođenja kneza. U ovoj godini narodni muzej Šumadije će pokrenuti inicijativu za obnovu dvorskog kompleksa dinastije Obrenović u okviru Miloševog venca, kazao je Jurišić.

Nadam  se da će ova izložba biti početak još uspešnijih predstojećih godina rada Narodnog muzeja Šumadije, kazala je Ana Petrović, članica Gradskog veća za kulturu istakavši da su za svaki uspeh i kvalitet muzejske delatnosti doprineli zaposleni u ovoj ustanovi i očuvali taj kvalitet od njegovog osnivanja do danas. Sigurna sam da će u svim domenima i stručnim odeljenjima i ubuduće očuvati  i unaprediti  delatnost. Ovaj jubilej je zaista veliki i značajan za čitav šumadijski okrug i Srbiju a Kragujevčani mogu biti ponosni jer grad ima ustanovu kakva mu i dolikuje a kakav je Narodni muzej Šumadije, kazala je Petrović.

Narodni muzej Šumadije u Kragujevcu osnovan je pre 75 godina kao Oblasni muzej –Kragujevac. Kroz istoriju menjao je nazive, nadležnosti  a iz njega su nastajali i sa njim se spajali drugi muzeji.

Stručni saradnici izložbe su Roksanda Aleksić, Katarina Babić, Nataša Nikolić, Tatjana Milosavljević, Bojana Topalović i Žarko Zagrađani, dizajnirao je Nemanja Lekić a multimedijalni  segment uradio Nebojša Milenković, tehničku podršku dali su Nebojša Mijušković i Bogdan Nikolić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar