58. Festival zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“

U Kragujevcu će od 7. do 14. maja biti održan 58. Festival zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“. Knjaževsko-srpski teatar ugostiće osam pozorišta, koja će se takmičiti za najbolju predstavu po odluci stručnog žirija, najbolju predstavu po odluci okruglog stola kritike, kao i za još devet nagrada u šest kategorija.

Direktor Knjaževsko-srpskog teatra Mladen Knežević ističe da je važna činjenica što je ovaj festival ponovo u Kragujevcu, gradu iz koga je 1965. godine i potekla inicijativa za osnivanje festivala „Joakim Vujić“. Od tada do danas naše pozorište je kontinuirano prisutno na ovom festivalu, a sada smo ponovo i domaćini. U 2022. godini naša kuća je organizator dve velike kulturne manifestacije – 58. Festivala zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ i 17. međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfesta, ali i obeležavamo 250 godina od rođenja Joakima Vujića, ličnosti srpske kulture i osnivača našeg teatra.

Ovogodišnji selektor Festivala „Joakim Vujić“, glumac Zoran Karajić u obrazloženju izbora predstava između ostalog navodi da su interesovanja pozorišta iz unutrašnjosti veoma raznovrsna i kad je u pitanju razdoblje u kome su autori stvarali, ali i geografske odrednice, što znači i teme kojima su se stvaraoci bavili. Ovakav repertoar obećava uzbudljivo putovanje po srpskim teatrima i puno iznenađenja.

Selektor Krajić u takmičarski program Festivala uvrstio je sledeće predstave:

Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac / Hrvatski kulturni centar Beograd, Miroslav Krleža, Ivo i Tena Štivičić NA RUBU PAMETI – JEDNE PIJANE NOVEMBARSKE NOĆI 1918. u režiji Marka Misirače.
Narodno pozorišta Niš / Narodno pozorište Leskovac, Dušan Jovanović OSLOBOĐENJE SKOPLJA, režija: Gorčin Stojanović
Narodno pozorište Leskovac, Tijana Grumić, STVARANJE ČOVEKA, režija: Mia Knežević
Kraljevačko pozorište, Vida Davidović, CRNA OVCA u režiji Snežane Trišić
Šabačko pozorište / Kraljevačko pozorište, Boban Skerlić i Milena Depolo, TRPELE, režija: Aleksandra Kovačević
Narodno pozorište Pirot, Patrik Lazić i Milena Depolo, SVE NESREĆNE PORODICE LIČE NA SREĆNE PORODICE, režija: Patrik Lazić
Kruševačko pozorište, po motivima Koste Trifkovića, IZBIRAČICA 42, u režiji Vladimira Popadića
Poslednjeg dana 58. Festivala profesionalih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” u čast nagrađenih biće izvedena predstava Narodnog pozorišta Užice, SVINJSKI OTAC, Aleksandra Popovića u režiji Hadži Nemanje Jovanovića.

Post Author: Milan

Ostavi komentar