Promocija romana „Alma Maler“ na BAŠTeAtru

U okviru drugog festivala BAŠTeAtar, biće organizovana promocija romana „Alma Maler“, Saše Dimoskog,  subotu, 3. avgusta, od 18 časova u Galeriji Doma omladine u Kragujevcu.

Sašo Dimoski je rođen u Ohridu 1985. godine. Završio je Opštu i komparativnu književnost na Filološkom fakultetu Blažo Koneski. Objavio je romane „Dnevnik Huligana“ (Kultura, 2014), koji je postao nacionalni brend zahvaljujući njegovom multimedijalnom predstavljanju, „Alma Maler“ (Kultura, 2014), koji je adaptiran za scensko izvođenje u Makedonskom narodnom pozorištu i prvi makedonski roman objavljen za prestižnog američkog izdavača Dalkey Archive Press, i „Peto godišnje doba“ (Kultura, 2015), za koji je dobio Racinovo priznanje i koji će takođe biti objavljen u SAD, kao i zbirku drmaskih tekstova „Mi, drugi „(Kultura, 2015). Radi kao dramaturg u pozorištu“ Džinot“ u Velesu i jedan je od vodećih mlađih pisaca u Makedoniji.

„Alma Maler“ je kratki roman koji predstavlja emotivni monolog žene koja je posvetila svoj život svojoj ljubavi. Zbog desetogodišnjeg braka sa introvertnim Malerom, Alma će se odreći svoje muzičke karijere, a nakon njegove smrti, uslediće veze sa arhitektom Valterom Gropijusom, slikarom Oskarom Kokoškom i piscem Francom Verfelom. Alma Maler je bila supruga, ljubavnica, muza, intimna prijateljica izuzetnih umetnika, pojava koja je obeležila jednu epohu svojom jedinstvenom dušom, otpornom na zaborav. Uz skoro poetsko preispitivanje junakinje, svaki čitalac zapitaće se kako doživljava ljubav.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar