Sindikati namenske industrije protiv domaćih tajkuna

Sindikati „Zastave oružja“, „Prve iskre“ iz Bariča, „Krušika“ iz Valjeva, „Prvog partizana“, „Milana Blagojevića“ iz Lučana i „Slobode“ iz Čačka osudili su način na koji Ministarstvo odbrane u skupštinsku proceduru uvodi novi zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Sindikati su ogorčeni činjenicom da je Nacrt, koji je 13. decembra dostavljen fabrikama Odbrambene industrije Srbije, dat na uvid isključivo poslovodstvima tih preduzeća, ali ne i sindikalnim organizacijama. Još ogorčeniji su saznanjem da se u delu tog zakona, kojim se predviđa privatizacija fabrika OIS, pored doskora pominjanih inostranih investitora i kompanija, sada „u igru“ uvode i domaći ulagači.

– Nedopustivo je da Ministarstvo odbrane od sindikata fabrika OIS skriva završnu verziju zakona, a da istovremeno od fabričkih poslovodstava zahteva da se se o tom zakonskom aktu izjasne u roku od nekoliko sati. Tim pre što Nacrt zakona, kako smo doznali, ima niz novih rešenja koja u Odbrambenoj industriji Srbije niko do sada nije video. Otuda je apsolutna neistina da je aktuelni Nacrt zakona usaglašavan sa sindikalnim organizacijama, kako to nadležni navode – ističe se u saopštenju sindikata OIS, uz poruku da brojne odredbe ponuđenog zakona „idu na štetu fabrika i radnika“, dok je „veliki broj za preduzeća i zaposlene važnih pitanja ostao nerešen“.

 Sindikati strahuju i da će, u slučaju da i domaći tajkuni budu akteri privatizacije vojnih fabrika, doći do masovnog otpuštanja radnika, kao što je to činjeno u gotovo svim domaćim fabrikama koje su, u minulih petnaestak godina, privatizovali domaći preduzetnici.

– Za sindikate su potpuno neprihvatljive brojne odredbe predloženog zakona, kao i namera nadležnih da Nacrt zakona u skupštinsku proceduru uđe po hitnom postupku, i to tokom novogodišnjih praznika. Zbog svega toga, zahtevamo da se ulazak Nacrta zakona u Skupštinu zaustavi, dok se ne reše pitanja od vitalnog značaja kako za fabrike OIS tako i za zaposlene. U suprotnom, zaposleni će biti prinuđeni da se sindikalnom borbom bore za budući status i opstanak svojih preduzeća – naglašava se u zajedničkom obraćanju sindikata.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar