Otvoreno pismo Samostalnog sindikata ministru Vulinu

Savez samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK) uputio je otvoreno pismo ministru odbrane Aleksandru Vulinu u kome ga upozorava da prodajom odbrambene industrije „mi prodajemo i vojne tajne do kojih se došlo sopstvenim razvojem, kupovinom licenci, a ponekad i oružanim akcijama“.

Kako će na to gledati oni koji su nam te licence prodali, što je bio, pre svega plod političkih dogovora? Da li će oni u budućnosti hteti da nam prodaju licence, ako ih mi danas prodajemo njihovoj konkurenciji“, ističu sindikalci.

Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, koji je upućen u skupštinsku proceduru, predviđa privatizaciju preduzeća odbrambene industrije do 49 odsto.

SSSK pita ministra Vulina da li će prilikom prodaje, sa tehničkih crteža i druge dokumentacije, biti izbrisane oznake „poverljivo“ ili „vojna tajna“ i dodaje da privatizacija može izazvati potpuni gubitak tržišta, jer je naoružanje „pre svega politička roba“.

U pismu se ističe da ukoliko želimo da gradimo privatnu odbrambenu industriju, onda se uticaj države mora smanjiti.

„Teško je zamisliti da će neko uložiti 49 odsto svog kapitala, a da suštinski nema upravljanje nad tom fabrikom, a pri tome se obavezuje da nadzor nad njenim radom vrše Ministarstvo odbrane i Vojno bezbednosna agencija“.

Da li bi neka velika svetska kompanija pristala da izveštava Ministarstvo o svojim planovima i nabavkama i kako će neko poslovati sa takvom odbrambenom industrijom, koja je u privatnom vlasništvu, a da se nad njenom imovinom i novčanim sredstvima ne može vršiti prinudno izvršenje„, pita Savez samostalnih sindikata Kragujevca ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar