Kragujevac u novom programu EU i UNDP

Kragujevac je jedan od pet gradova u Srbiji potpisnika Memoranduma o saradnji u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP). Cilj ovog programa je jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu, kroz osnaživanje civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka, kao i kroz unapređenje podsticajnog pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo.

Memorandum su potpisali šef operacija i Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bizel, predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Steliana Nadera a u ime lokalne samouprave, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Gordana Damnjanović.

U naredne dve godine gradska uprava će dobiti finansijska sredstva u iznosu od 50 hiljada evra godišnje za realizaciju javnog poziva za organizacije civilnog društva i to za usluge u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, ili usluga prema prioritetima koje budu utvrdili koordinatori prilikom pripreme javnog poziva. To praktično znači da će na raspolaganju biti dodatnih sredstava za projekte od izuzetnog značaja po unapređenoj proceduri. U tim projektima lokalna samouprava će učestvovati sa 20 odsto vrednosti pojedinačnih programa.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar